Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Când tiroida se dereglează

Când tiroida se dereglează

Te supără palpitațiile, ești obosită și nu poți dormi? Ai pielea aspră și uscată? Nu-i exclus ca toate aceste probleme să fie cauzate de un dezechilibru în tiroida ta.

Tiroida, o glandă în formă de fluture, cântărește 15-25 g și este situată la nivelul gâtului (sub mărul lui Adam). Ea joacă un rol esențial în organism. Niciun organ (creier, inimă, piele etc.) nu scapă de influența hormonilor tiroidieni, care reglează toate funcțiile importante: metabolismul, viteza cu care organele lucrează, ritmul inimii, temperatura corpului, procesele gândirii (memoria, viteza de reacţie, capacitatea de a înţelege). Este evident, așadar, de ce sănătatea şi dispoziţia noastră au de suferit atunci când apar tulburări în activitatea tiroidei.

Femeile, risc sporit

Femeile prezintă un risc de cinci ori mai mare de a se îmbolnăvi de tiroidă decât bărbații. De fapt, se estimează că una din opt femei va dezvolta o tulburare tiroidiană în decursul vieții. Explicația? Buna funcționare a tiroidei depinde de fondul hormonal al organismului, iar în viața unei femei intervin deseori puncte de cotitură hormonală: pubertate, menopauză, sarcină, alăptare. Bolile tiroidiene se pot declanșa și ca efect al stresului, iar femeile, se știe bine, se stresează mai ușor și suportă mai greu stresul decât bărbații.

Cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei sunt hipotiroidia și hipertiroidia.

Hipotiroidia: organismul încetinește funcțiile

Hipotiroidia este cea mai frecventă tulburare a tiroidei și apare când glanda nu mai produce cantităţi suficiente de hormoni. Într-o asemenea situaţie, nivelul metabolic scade, iar funcţiile normale ale organismului încetinesc. Boala poate să se instaleze la orice vârstă, dar afectează cel mai frecvent femeile intrate la menopauză.

De ce apare. Cauzele sunt diverse: boala Hashimoto (o maladie autoimună care distruge glanda tiroidă), deficit de iod, anomalii congenitale ale glandei, tulburări ale hipofizei sau ale hipotalamusului, o infecție virală sau bacteriană a tiroidei, îndepărtarea chirurgicală a tiroidei etc.

Simptome. Ele depind de gravitatea deficienţei de hormoni tiroidieni şi se instalează progresiv. Nu uita că este posibil să ai hipotiroidie și să nu prezinți niciun simptom. Iată care sunt principalele semne ce îți pot sugera că ai o tiroidă prea leneșă (nu toate simptomele trebuie să fie prezente):

* Oboseală accentuată, somnolență (deși dormi suficient);

* Sensibilitate mărită la frig;

* Voce îngroșată;

* Față umflată (are formă de „lună plină“).

* Ușoară creștere în greutate;

* Piele aspră și uscată, îngroșată la nivelul feței și gâtului;

* Rănile se vindecă greu, părul e lipsit de luciu;

* Tulburări de memorie, dificultăți de concentrare și de atenție;

* Crampe și redoare musculară;

* Tulburări menstruale, menstruații abundente;

* Tranzit intestinal încetinit, cu tendință de constipație.

Tratament. Diagnosticul de hipotiroidie se pune pe baza analizelor de sânge care permit dozarea hormonilor TSH, T3 (triiodotironină) și T4 (tiroxină). Hipotiroidia nu se vindecă, dar poate fi controlată foarte bine cu ajutorul unui tratament medicamentos adecvat, care vizează suplinirea hormonilor lipsă. În acest scop, va trebui să iei zilnic preparate cu hormoni tiroidieni sintetici, cel mai probabil pe toată durata vieții. După începerea tratamentului, simptomele dispar în câteva săptămâni.

Hipertiroidia: organismul devine hiperactiv

Este consecința producerii în exces a hormonilor tiroidieni și se caracterizează printr-o hiperactivitate generală a organismului.

De ce apare. În 70-85% din situații, cauza hipertiroidiei este maladia Basedow, o boală autoimună. Alte cauze posibile: noduli tiroidieni, inflamația tiroidei, stresul crescut, ereditatea. Boala Basedow debutează cel mai frecvent între 20 și 40 de ani.

Simptome. Fuga de idei este principala caracteristică a hipertiroidiei: poți trece cu ușurință de la o idee la alta, dar și de la o dispoziție sufletească la alta (acum râzi, imediat plângi). Alte simptome ce pot indica o glandă tiroidă prea activă:

* Pierdere în greutate, deși pofta de mâncare s-a păstrat;

* Palpitații, bătăi accelerate și neregulate ale inimii;

* Senzație de căldură excesivă, transpirație abundentă;

* Astenie, rezistență scăzută la efort fizic; 

* Nervozitate, iritabilitate, agitație, insomnie;

* Tremurături ale mâinilor,

* Tranzit intestinal accelerat (scaune frecvente, neformate, uneori diaree);

* Piele umedă și caldă, păr subțire, care se rupe ușor.

Tratament. Faptul că tiroida secretă hormoni în exces poate fi confirmat atât de simptome, cât și de analizele de laborator (TSH, T3, T4, ATPO etc.). În plus, endocrinologul recomandă ecografie tiroidiană, care evidențiază modificări în structura glandei și poate descoperi eventualii noduli. Pentru restabilirea cât mai rapidă a echilibrului hormonal, există trei soluții terapeutice: administrarea de medicamente care inhibă secreția de hormoni tiroidieni, administrarea de iod radioactiv care distruge definitiv o parte a glandei (soluție propusă doar în unele forme ale maladiei Basedow) și o metodă mai radicală, îndepărtarea chirurgicală parțială sau totală a glandei.

Când nu te tratezi la timp

Cu cât mai repede începi tratamentul, cu atât mai bine. Neglijarea unei afecțiuni tiroidiene atrage după sine boli grave ale tiroidei, dar și anemie, boli de inimă, tulburări menstruale, slăbirea oaselor. Deși în majoritatea cazurilor tulburările tiroidei nu pot fi pe deplin vindecate, respectând indicațiile medicului, scapi de neplăceri. Așadar, dacă observi simptome ce sugerează o afecțiune tiroidiană, du-te neapărat la medic!

Citește și:

Cele mai bune cinci alimente pentru disfunctia tiroidei

Tiroidita Hashimoto, boala cu gusa

Verifica-ti rapid starea de bine

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.5/05.02.2015
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns