Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce pot ascunde durerile de burtă genitale

Ce pot ascunde durerile de burtă genitale

Aproape că nu există femeie care să să nu știe ce-s durerile de burtă. Deseori, sunt banale și dispar de la sine, dar uneori ascund afecțiuni mai mult sau mai puțin grave ce nu trec fără tratament.

Cauza durerilor pelviene poate fi oricare dintre organele care se găsesc în regiunea pelvisului: uter, ovare, trompe uterine, vezică urinară, intestine. Vorbim în cele ce urmează doar despre durerile de burtă de origine genitală. De ce apar, cum se manifestă și cum le poți învinge?

Ovulație dureroasă

În fiecare lună, cam la jumătatea intervalului dintre o menstruație și alta, simți durere în partea inferioară a abdomenului? Atunci, se pare că ești una dintre femeile care au ovulație însoțită de dureri, numită medical ovulalgie. Durerile se manifestă ca o presiune sau un junghi și durează între câteva ore și două zile. Uneori, e posibil să observi și o mică scurgere de sânge pe lenjeria intimă. Nu e anormal, n-ai de ce să te sperii.

Tratamentul e necesar doar dacă simptomele sunt prea supărătoare și constă în administrarea unui preparat care inhibă ovulația (cel mai frecvent, pilule contraceptive).

Chisturi ovariene

O altă cauză a durerilor de burtă sunt chisturile ovariene. În 90% din situații, e vorba de chisturi funcționale, apărute în cursul ovulației ca urmare a unor mici dereglări hormonale. E posibil să ai un chist ovarian și să nu știi, pentru că, de regulă, nu apar simptome, dar, dacă te plângi de dureri abdominale, senzație de greutate în abdomenul inferior, sângerări între menstruații, ciclu neregulat, te poți gândi la un chist ovarian. De obicei, chisturile funcționale dispar fără tratament în 2-6 luni. Dacă prezența lor îți provoacă disconfort, ginecologul îți poate recomanda un contraceptiv hormonal pentru trei luni. 

Mult mai rar, în 10% din cazuri, chistul este organic – acesta e mai dur decât cel funcțional, are pereții mai groși și nu dispare de la sine. Dacă e prea mare, provoacă neplăceri ori e susceptibil să fie canceros, va trebui îndepărtat chirurgical.

Endometrioză

Este o boală lipsită de gravitate, dar se estimează că ar afecta una din zece femei cu vârste între 25 și 45 de ani. Endometrioza este una dintre principalele cauze ale durerilor menstruale și infertilității. Ce anume se întâmplă? Din motive (încă)necunoscute, endometrul, mucoasa care tapetează interiorul uterului, se dezvoltă în locuri unde n-ar avea ce să caute: col uterin, ovare, trompe, perete abdominal intern, intestine, vezică urinară. Semnalul de alarmă principal este durerea, care îmbracă diverse forme: dureri înainte și în timpul menstruației, în special în a treia sau a patra zi de sângerare, dureri în timpul raporturilor sexuale, senzaţie de apăsare în partea de jos a abdomenului, dureri pelviene cronice.

Tratamentul este chirurgical, se face prin laparoscopie și constă în îndepărtarea țesutului endometrial invaziv. Din păcate, în 40% din cazuri problema reapare după tratament.

Salpingită

Infecția trompelor uterine se numește salpingită. Își anunță prezența prin secreții vaginale anormale și cu miros neplăcut, dureri pelviene difuze constante, dureri în timpul actului sexual, febră, mici sângerări, stare generală proastă. Tratamentul trebuie instituit imediat, întrucât trompele sunt esențiale pentru fertilitate. Netratată, salpingita duce la infertilitate.

Este nevoie de antibiotice și antiinflamatoare pentru a trata boala, înainte ca trompele să fie afectate ireversibil. Cauza cea mai frecventă a salpingitei sunt germenii transmisibili sexual, dar există și altele: chiuretajul, histeroscopia, tratamentele cu antibiotice.

Sarcină extrauterină

Trompele uterine au de suferit și în cazul sarcinii extrauterine: ovulul fecundat nu reușește să migreze în uter și continuă să crească în trompa uterină care, dilatată peste măsură de embrionul ce capătă proporții, se va rupe la un moment dat. Durerile abdominale intense, crampele severe, nevoia imperioasă de a urina și sângerările vaginale sunt semnale de alarmă ce pot trăda o sarcină extrauterină. Este o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală pentru extragerea embrionului.

Menstruații dureroase

Aproape 70% din reprezentantele sexului frumos cu vârste între 15 și 30 de ani suferă de dismenoree (dureri menstruale). Crampele menstruale pot fi însoțite și de alte simptome: greață, dureri de cap, dureri de spate, nervozitate, senzație de slăbiciune. În majoritatea cazurilor, de vină este excesul de prostaglandine, niște substanțe chimice care se găsesc în toate celulele corpului – ele provoacă contracții uterine și măresc sensibilitatea la durere. Așa se explică de ce sunt atât de eficiente antiinflamatoarele care au și efect antiprostaglandine (ibuprofen, indometacin).

Se pare că durerile menstruale apar doar dacă se produce ovulația: în 90% din cazuri, dismenoreea dispare în absența ovulației, de unde succesul pilulelor contraceptive.

Durerile sau crampele menstruale pot apărea și dacă există un polip sau un fibrom uterin.

Când durerea nu e genitală

Nu orice durere de burtă are legătură cu aparatul genital feminin. Există multe alte probleme de sănătate care se manifestă în același mod. Foarte des întâlnită este cistita (inflamația vezicii urinare), o neplăcere cu care se confruntă aproape toate femeile cel puțin o dată în viață. Durerile sunt intense, asemănătoare colicilor, și însoțite de senzație de arsuri urinare, urme de sânge în urină, micțiuni frecvente. Cistita se tratează cu antibiotice. O altă cauză frecventă (și banală) a durerilor de burtă sunt tulburările intestinale: balonare, diaree, constipație.

Citește și:

De ce apar durerile in gat si cum le tratezi

Alimente care combat durerile articulare

Calmeaza natural durerile nasterii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.43/29.10.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns