
Indiferent de cauză, durerile de spate reduc mobilitatea și-ți îngreunează viața. Mai bine previi decât să tratezi!
Că ești sau nu diagnosticată cu o afecțiune a coloanei, ai nevoie să-ți adaptezi activitățile, astfel încât să te ferești de durere lombară sau cervicală ori de complicațiile ei.
Acasă
Chiar când durerea cronică este suportabilă, activitățile în gospodărie trebuie adaptate pentru a evita declanșarea unui puseu dureros. Astfel, folosirea aspiratorului, ștersul podelelor sau al ferestrelor, măturatul ori scoaterea rufelor din mașină necesită mișcări și rotiri controlate, dar și pauze. „Ca regulă generală, se impun pauze de 10-15 minute la interval de 40-45 de minute. E important să folosim ustensile ușor de manevrat, precum găleți, coșuri ușoare, mopuri și mături cu coadă, aspirator ușor, pe roți, cu cordon lung sau utilizarea unui prelungitor, ca să nu fie necesară aplecarea repetată pentru a schimba priza“, declară dr. Iulia Belc. Iată de ce să mai ții cont când faci curățenie:
- ridicarea oricărei greutăți se face cu două mâini, cu sprijin pe picioare și îndoind mereu genunchii;
- când ne întindem și nu avem scară, să facem asta doar pe vârfuri, fără să întindem coloana;
- mătura sau mopul trebuie ținute aproape de corp, pentru a evita mișcarea de întindere;
- pentru spălatul geamurilor, este nevoie de o racletă cu mâner telescopic;
- încărcarea/descărcarea mașinii de spălat trebuie făcute prin plasarea coșului la un nivel optim, pentru a evita mișcările repetate de aplecare;
- sârmele de rufe din balcon trebuie adaptate la înălțimea gospodinei ori trebuie folosite umerașe.
- papucii să nu fie largi – altfel, te poți împiedici, iar în mișcarea reflexă de redresare, agresezi coloana.
La calculator
„Patologia de calculator, care poate varia de la spondiloză la hernie de disc, este din ce mai des întâlnită, la persoane tot mai tinere, din cauză că stau mai mult de opt, nouă ore în fața computerului“, spune medicul.
Iată câteva regulile de respectat, dacă ai o muncă de birou:
- este de evitat distanță prea mare față de monitor, fiindcă ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervical; distanța față de desktop trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braț;
- trebuie ales un scaun cu spătar înalt și drept, dar și cu brațe, pentru sprijinirea cotului, pentru a evita dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor;
- este foarte important ca picioarele să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială pentru acest lucru ori, de exemplu, realizată din câteva topuri de hârtie.
Activitatea trebuie întreruptă prin pauze successive la interval de 45 de minute, în care să se facă mișcări de pedalare și de rotație ale gleznelor, scuturări ușoare etc.
În vacanță
„Înotul este indicat, în special stilul bras. Atenție, nu se recomandă stilul fluture și nici înaintarea contra valurilor mari! Orice mișcare de hiperextensie lombară poate fi cauzatoare de durere“, explică specialistul. Iată alte sfaturi pentru o vacanță fără dureri de spate!
Alegeți genți și valize ușoare, eventual pe roți (trolere) și fiți atenți la scoaterea lor din portbagaj! Depărtați picioarele la nivelul umerilor, îndoiți ușor genunchii și din această poziție scoateți bagajele. Evitați să le ridicați la urcarea pe scări și încercați să folosiți pantele și lifturile.
Țineți cont de poziția scaunului în mașină sau în avion! Spătarul trebuie să fie drept, iar în cazul drumurilor lungi, perioadele de relaxare trebuie alternate cu mișcări de pedalare și de rotație ale picioarelor.
La destinație, evitați saltelele și pernele prea moi.
Dacă mergeți la munte, evitați plimbările lungi în pantă.
Persoanele cu dureri lombare trebuie să evite mersul desculț pe nisipul uscat, fiindcă este solicitant pentru coloana lombară, generând forțe de forfecare, cu stres semnificativ asupra discului intervertebral.
Șezlongul trebuie ridicat la 35 de grade, iar sub genunchi trebuie așezat un prosop făcut sul. În poziția culcat pe burtă, același prosop făcut sul trebuie așezat sub abdomen.
Tratamentul durerii lombare
Dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină Fizică și balneologie, director medical Bio Ortoclinic
Lombalgia debutează preponderent între 30 și 40 de ani, atât la femei, cât și la bărbați, fiind una din principalele cauze ale absenteismului la locul de muncă. Autocontrolul poziției spatelui în timpul mersului, repausului, șofatului și corectarea poziției din timpul scrisului sunt lucruri extrem de importante, asupra cărora trebuie să se insiste începând cu perioada de creștere. În cazul copiilor și adolescenților, părinții trebuie să sesizeze orice modificare a poziției coloanei vertebrale și să se prezinte la medic pentru o evaluare profesionistă. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot atenua problemele. De asemenea, sportul și exercițiile fizice sub o îndrumare corectă vor menține tonusul muscular, silueta și mobilitatea normale.
Cifră
80% din populația adultă se confruntă cel puțin o dată în viață cu dureri de spate.
Citește și:
- Ce pot ascunde durerile de burtă genitale
- De ce apar durerile in gat si cum le tratezi
- Probleme digestive de vara
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr32/11.08.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com