Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 6 motive pentru care nu slăbești, deși mănânci puțin

6 motive pentru care nu slăbești, deși mănânci puțin

de ce nu slabesti

De ce nu slăbești? Asta e întrebarea… Te străduiești din răsputeri, dar acul cântarului nu se clintește. Cel puţin nu în direcţia dorită. Oare o să scapi vreodată de kilogramele astea în plus care te deranjează și îţi strică silueta? Nu deznădăjdui! Verifică întâi dacă nu cumva unul dintre motivele următoare îţi zădărnicește eforturile de a slăbi.

 

Estimezi greșit caloriile

Poate chiar mănânci puţin cantitativ, dar te-ai gândit că e posibil ca acele porţii mici să-ţi ofere, de fapt, prea multe calorii? O pungă cu alune de 100 g are peste 600 de calorii, dar o poţi ronţăi lejer în mai puţin de un sfert de ceas. Dacă în aceeași zi bei un suc și un cappucino, mănânci un sendviș la prânz, un pacheţel de biscuiţi la micul dejun și o friptură cu cartofi seara, deși per total pare că ai mâncat puţin, caloriile au depășit 2.000, adică prea mult ca să reușești să slăbești.

Soluția. Numără atent caloriile și alcătuiește-ţi meniul în principal din alimente cu volum mare, dar cu valoare energetică mică: salate, legume la cuptor etc.

Nu faci mișcare deloc (sau nu destul)

Când reducem numărul caloriilor, temându-se de înfometare, organismul are tendinţa să încetinească metabolismul pentru a-și păstra rezervele de energie (adică depozitele de grăsimi). Cum putem stimula metabolismul? Fiind activi!

Citește și: 5 sporturi care te mențin sănătoasă

Soluția. Fă mișcare de orice fel, de preferinţă zilnic: mers în ritm alert, alergare, mers cu bicicleta, drumeţii, înot, dans sau gimnastică. Ai grijă doar să nu te premiezi pentru un antrenament cu mai multe calorii decât ai ars. De exemplu, într-o oră de pilates, arzi maximum 200 de calorii, echivalentul a vreo doi biscuiţi.

Reţii apă

Fluctuaţiile hormonale lunare, căldura, consumul excesiv de sare, dar și unele afecţiuni (hepatice, boală renală cronică) pot favoriza retenţia de apă. Dacă te simţi balonată, îţi scoţi greu inelele de pe degete, iar seara observi că ai gleznele umflate, nu este exclus ca acele câteva kilograme de care nu reușești să scapi cu dietă să fie, de fapt, apă în exces reţinută de organism.

Soluția. Redu consumul de sare și bea câteva zile un ceai diuretic (frasin, ceai verde, cozi de cireșe), să vezi dacă nu se schimbă situaţia.

Ai probleme hormonale

Există tulburări hormonale, precum sindromul ovarelor polichistice sau hipotiroidia, care fac dificilă îndepărtarea surplusului de kilograme. Aceste dezechilibre se pot manifesta prin menstruaţii neregulate, pilozitate facială, acnee, creștere în greutate, tulburări de memorie, căderea părului, sensibilitate la frig. Și menopauza, o etapă marcată de fluctuaţii hormonale importante, poate determina o încetinire importantă a metabolismului. De asemenea, intoleranţele alimentare, dar și afecţiuni precum sindromul metabolic, unele boli cardiovasculare pot îngreuna scăderea în greutate.

Soluția. Dacă presupui că nu poţi slăbi din cauza unei afecţiuni, nu ezita să mergi la medic pentru control și analize.

Nu dormi suficient

Să furi din timpul de somn pentru a-ţi termina treburile nu e o idee bună: lipsa de somn încetinește metabolismul, crește secreţia grelinei, hormonul care stimulează apetitul, în timp ce scade producţia leptinei, hormonul responsabil de senzaţia de saţietate. Nu e de mirare de ce în timpul zilei ţi se face foame des și vrei să ai mereu la îndemână o gustare.

Soluția. Oricât de multe treburi ai de rezolvat, somnul e preţios. Străduiește-te să dormi atât cât ai nevoie.

Iei antidepresive

Unele medicamente pot avea ca efecte secundare, printre altele, creșterea apetitului, încetinirea sau dereglarea metabolismului, retenţia de apă. Primele pe lista medicamentelor care îngrașă și care te împiedică să slăbești sunt antidepresivele, urmate de pilulele contraceptive, antihistaminicele, anticonvulsivantele, preparatele cu hormoni (de pildă, insulina și sulfonilureea, prescrise în tratamentul diabetului de tip 2), corticosteroizii.

Soluția. Dacă urmezi un tratament de lungă durată cu medicamente ce au ca efect secundar îngrășarea, discută cu medicul să vezi dacă îţi poate prescrie preparate alternative care să nu-ţi afecteze greutatea.

Citește și:

Text: Angelica Cîlţan

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns