Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De ce te doare capul

De ce te doare capul

Banale şi trecătoare, cum sunt frecvent considerate, durerile de cap pot fi suficient de sâcâitoare să-ţi strice ziua când te aştepţi mai puţin. Ştiind ce anume le provoacă, fiindcă au întotdeauna o cauză, şi evitând factorul declanșator, le vei ţine departe de tine.

Peste 50% din locuitorii planetei (femeile mai des, bărbaţii mai rar) se plâng de frecvente dureri de cap sau cefalee, cum mai sunt ele denumite. Uneori durerea de cap ne sâcâie câteva clipe, suficient cât să ne strice buna dispoziţie, alteori ne chinuiește ore sau chiar zile în şir. Ce anume le declanșează? Răspunsul la cel puțin una din întrebările ce urmează te poate ajuta să afli „vinovatul“ şi să-l învingi. Cum altfel dacă nu barându-i drumul spre starea ta de bine?

Ai grijă să te hidratezi?

Senzaţie de moleşeală, gură uscată şi durere de cap? E limpede, sunt indicii ale deshidratării. Da, durerea de cap poate fi un prim simptom al deficitului de apă de care suferă organismul. Şi asta nu doar în perioadele caniculare, ci oricând nu-i este asigurat necesarul zilnic.

Cum te ajuţi. Încearcă un pahar cu apă, s-ar putea să-ţi treacă. În general, ar fi bine să bei în medie cam 8-10 pahare pe zi. În cazul în care obişnuieşti să bei multă cafea, compensează pierderile de lichide din organism provocate de ea prin a însoţi ceştile cu delicioasa băutură cu câte un pahar cu apă. Pe care, fireşte, ai grijă să nu uiţi s-o bei.

Ai suficient oxigen?

Pentru a te simţi bine, trebuie să ai în permanenţă o anumită cantitate de oxigen în aerul ce te înconjoară. Ceea ce nu se întâmplă când îţi petreci timpul într-o încăpere foarte bine izolată, aspect ce nu permite circulaţia liberă a acestuia. La fel se întâmplă când te intoxici cu monoxid de carbon, un gaz fără culoare şi fără miros rezultat din arderea lemnelor, cărbunelui, gazelor şi motorinei şi care scapă uneori prin orificiile instalaţiilor de încălzire defectuoase, rău întreţinute sau care nu sunt bine reglate şi se acumulează în spaţiile închise. Inhalarea lui este foarte periculoasă, mai ales prin aceea că nu ne dăm seama de asta, confundând simptomele cu alte probleme de sănătate ce pot fi însoţite de dureri de cap. Alte indicii ale intoxicaţiei cu monoxid de carbon: oboseală intensă ce apare subit, somnolenţă, slăbiciune, vedere înceţoşată, înfundarea urechilor, ameţeli sau chiar senzaţie de greaţă.

Cum te ajuţi. * acordă atenţie întreţinerii şi reglării în mod regulat a instalaţiilor de încălzit * nu uita să aeriseşti încăperea în care utilizezi asemenea instalaţii de încălzit * opreşte motorul maşinii în timpul staţionării de durată * aeriseşte din când în când interiorul autoturismului când parcurgi un drum lung sau stai mult timp în el * aeriseşte cât mai des încăperea în care lucrezi.

Ai dormit bine?

Ştii că un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Dar nu doar durata somnului este importantă, ci şi calitatea lui. Oboseala survenită ca urmare a unui somn agitat poate cauza contractarea muşchilor gâtului şi tensiune la nivelul capului, de unde şi dureri de cap nocturne sau în cursul dimineţii.

Un alt „vinovat“ de o asemenea durere de cap poate fi melatonina, hormon răspunzător de calitatea somnului secretat de o mică glandă situată în creier.

Cum te ajuţi. Cum secreţia de melatonină este inhibată de lumină şi stimulată de întuneric, atingând maximumul în condiţii de întuneric beznă, elimină orice sursă de lumină, fie ea câtuși de slabă, pe durata somnului de noapte.

Ce medicamente iei?

Verifică dacă nu cumva printre medicamentele luate pentru vreo afecţiune sau alta se află vreunul care are drept efect secundar durerea de cap. De exemplu, există medicamente care se administrează în caz de tensiune arterială crescută care pot provoca dureri de cap, dar şi din cele care normalizează tensiunea şi ameliorează durerile de cap.

Cum te ajuţi. La cumpărarea medicamentelor acordă atenţie şi efectelor secundare pe care ele le au.

Vezi bine?

Poate aşa consideri, fără să-ţi dai seama că de fapt îţi obligi ochii să corecteze în permanenţă o miopie, hipermetropie sau astigmatismul. I se poate întâmpla oricui. Într-o asemenea situaţie, durerea de cap apare după perioade relativ scurte de timp de concentrare la citit, fie dintr-o carte, fie de pe vreun ecran.

Cum te ajuţi. După fiecare 40 de minute de citit, fă o pauză de zece minute, timp necesar pentru relaxare – poţi, de pildă, să priveşti pe fereastră sau, de ce nu?, să ieşi un pic la aer.

Îţi dau târcoale stările depresive?

E ştiut faptul că stresul, oboseala accentuată, senzaţia de vlăguire, creşterea în greutate, insomnia, dificultăţile de concentrare, iritabilitatea şi anxietatea sunt simptome ale depresiei. Mai nou, specialiştii au identificat şi alte indicii mai neobişnuite ale acesteia, printre care şi durerile de cap.

Cum te ajuţi. Fă tot posibilul să înlături depresia şi vei scăpa şi de durerile de cap.

Adopţi o poziţie corectă la birou?

Nu puţini dintre cei ce-şi desfăşoară activitatea la birou se confruntă cu frecvente dureri de cap. Te numeri printre ei?  Cauza neplăcerii poate fi poziţia incorectă pe care o adopţi la masa de lucru, printre urmările numărându-se şi sindromul migrenei cervicale. Migrena este una din primele simptome ale spondilozei cervicale cauzată de iritaţia nervului vertebral, durerea de cap nelimitându-se la zona cervicală, ci putând să cuprindă o jumătate de cap, durata unei crize fiind cuprinsă între șase și zece ore, uneori putându-se termina cu vomă.

Cum te ajuţi. Evită poziţiile îndelungate cu capul flexat şi nu dormi pe perne mari.

Semnale de alarmă

Sunt situaţii în care durerile de cap pot constitui un serios semnal de alarmă, consultarea medicului fiind imperios necesară, durerile de cap putând ascunde afecţiuni grave. Iată care sunt acestea:

# dureri de cap cu debut brusc, eventual însoţite de febră, tulburări de vedere, slăbiciune, înţepenirea cefei, erupţii cutanate, stări de confuzie, dificultăţi de vorbire sau dureri în timpul mestecatului;

# dureri de cap instalate în urma unui traumatism cranian, acestea putând fi cauzate de un atac cerebral, inflamarea vaselor sangvine, tumori cerebrale, anevrism cerebral sau hemoragie posttraumatică craniană;

# durere de cap inexplicabilă şi prelungită neobişnuit de mult, pe parcursul mai multor săptămâni, manifestată mai ales dimineaţa, eventual însoţită şi de o slăbiciune neobişnuită, de scăderea considerabilă a acuităţii vizuale, de tulburări de vorbire şi auz, de slăbirea capacităţii de concentrare, senzaţie de greaţă şi vărsături. De obicei, pentru majoritatea celor ajunşi într-o astfel de situaţie o asemenea durere li se pare cu totul nouă şi neobişnuită. În cazul confruntării cu o astfel de neplăcere, este necesară consultarea neîntârziată a unui medic specialist, ar putea fi indiciul unei tumori cerebrale.

Atenţie la stilul de viaţă!

Dacă mănânci pe apucate, preferând fast-foodul, stai ore în şir în fața tastaturii sau cu ochii aţintiţi în ecranul televizorului, uneori până târziu în noapte, sau încă n-ai descoperit cum să gestionezi stresul ce-ţi dă târcoale, stai prea mult în încăperi insuficient luminate ori neaerisite, obligi organismul să intre în grevă. Un prim semnal: durerile de cap. Îţi sunt cunoscute? Poate e momentul să faci ceva schimbări în sensul menţinerii stării de bine.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr6/16.02.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns