Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta Weight Watchers pentru vacanță

Dieta Weight Watchers pentru vacanță

Înghețată, gogoși, bere, aperitive. În vacanță, tentațiile sunt numeroase. Cu siguranță, nu-ți dorești să se întâmple un lucru: să te întorci cu câteva kilograme în plus.

Ca să-ți păstrezi silueta, folosește-te de trucurile dietei Weight Watchers („păzitorii greutății“). Chiar poți scăpa de câteva kilograme în perioada vacanței grație abundenței de legume și fructe de sezon.

Mic dejun târziu

Te culci târziu, te trezești târziu! Iei micul dejun abia pe la ora 10-11, iar după două ore ești la restaurant pentru masa de prânz. Nu-i deloc bine, întrucât cele două mese sunt prea apropiate.

* Soluția. Ia un mic dejun ușor, iar prânzul amână-l până spre ora 14 sau ia un brunch: combină micul dejun cu prânzul, iar pe la ora 16, ia o gustare.

Mic dejun copios

În vacanță, nefiind condiționată de timp, zăbovești la micul dejun cât îți face plăcere. Și-atunci cel mai probabil nu te vei mulțumi cu o tartină și o cafea, ci vei pune pe masă brânză, mezeluri, croasant, fructe. Un mic dejun copios înseamnă calorii în plus care, dacă nu sunt arse, prin exerciții fizice, se pot transforma în kilograme excedentare cât ai zice „vacanță“! Dacă vrei să te răsfeți cu un mic dejun bogat, ai grijă ca prânzul să fie mai ușor.

* Ce mănânci la prânz. Alege alimente cu puține calorii. În locul cartofilor prăjiți cu șnițel, umple-ți farfuria cu salată sau legume (fasole verde, dovlecei, ciuperci, ardei, sfeclă, vinete etc.), care sunt pline de fibre și vitamine, alături de o bucată de pește sau de pui.

Mese tip bufet

Dacă restaurantul la care mănânci oferă mese tip bufet, ai mare grijă să nu te lași furată de „peisajul“ culinar bogat și variat. Uitând cu totul de siluetă și de alimentele sănătoase, ți-ai putea umple farfuria – nu doar o dată, ci de mai multe ori  – cu ce NU se cuvine.

* Trucuri. Înainte să te așezi la masă, ronțăie pe îndelete un aperitiv sănătos (un morcov, câteva felii de ardei sau castravete) ca să-ți potolești foamea și să nu fii tentată să mănânci prea mult. Apoi, savurează o supă simplă de legume, fără pâine, fără smântână. Pune mâncarea în farfurii mici: așa îți păcălești ochii, dar și stomacul.

Deserturi irezistibile

Înghețată, clătite, fursecuri, prăjituri. La restaurant, lista deserturilor e lungă și variată. Nu zice nimeni să te reții tocmai în vacanță de la micile plăceri dulci. Savurează-le însă cu măsura!

* Trucuri. Mănâncă maximum un desert „interzis“ pe zi. În rest, alege fructe de sezon. Optează pentru deserturi cu cât mai puține calorii. De exemplu, alege o tartă cu fructe în locul unei prăjituri cu ciocolată, nu mai turna sos de ciocolată peste înghețată sau adaugă foarte puțin, împarte prăjitura cu partenerul.

Caloriile din băuturi

E plăcut să prelungim serile la terasă povestind cu familia sau cu prietenii și să profităm de aerul răcoros al nopții. În aceste momente, de obicei, avem în față o băutură alcoolică sau răcoritoare. Ambele conțin destule calorii. Un singur pahar nu reprezintă o amenințare pentru siluetă, dar, dacă în acea zi ai exagerat cu mâncarea sau bei mai mult de un pahar, caloriile se adună.   

Soluții. În loc de suc, bea infuzie din plante cu gheață. Poți încerca și apa cu lămâie sau limonada neîndulcită ori îndulcită cu stevia. În ce privește alcoolul, limitează-te la un pahar.

Principiile dietei Weight Watchers

Dieta nu interzice niciun aliment și se bazează pe un sistem de puncte acordate alimentelor. Aproape toate legumele și fructele au zero puncte (exceptând feculentele, bananele, strugurii), ceea ce înseamnă că porțiile pot fi cât de mari vrei. Puține puncte au și cărnurile slabe: 85 g piept de pui sau ton au 3, un ou întreg are 2 puncte. În schimb, alimentele bogate în zahăr și grăsimi au multe puncte: o felie de pâine integrală – 2, o gogoașă – 7, o porție mică de cartofi prăjiți de la fast-food – 12, o înghețată – 10, un hamburger – 19, o felie de pizza – 6.

Ideea e să nu depășești un anumit număr de puncte pe zi. Spre exemplu, dacă ai 1,60 m, 60 kg și vrei să slăbești 5 kg, ai voie 20 de puncte pe zi. Pe internet găsești multe site-uri care te ajută să-ți calculezi punctele personalizat, în funcție de vârstă și greutate, și îți oferă liste cu alimentele și punctele lor. În același scop, poți descărca o aplicație pentru smartphone.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/27.08.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns