Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Doina Iosif: Îndrăgostită de sport

Doina Iosif: Îndrăgostită de sport

Succesul se clădește cu trudă, transpirație și ore de exerciții. Pentru Doina, sportul este o formă de artă cu multe fațete.

A început gimnastica la cinci ani și jumătate. Pentru că era plină de vitalitate, părinții au văzut în sport o modalitate prin care să-și consume energia. Sportul a fost mai mult decât o joacă. I s-a lipit de suflet și niciun efort nu i s-a părut prea mare. „În primii ani a fost ușor, am învățat în joacă de la fratele meu și sora mea mai mare foarte multe lucruri. Pe la șase ani, știam tabla înmulțirii, să scriu și să citesc. Mama mă amenința că nu mai merg la gimnastică dacă nu învăț bine. Mă concentram să termin foarte repede ca să nu lipsesc de la antrenamente.” La început, nu s-a gândit să facă o carieră din sport, dar viața a dus-o pe un drum la care sufletul ei visa. La 17 ani, a fost un moment de răscruce, fiindcă a trebuit să decidă dacă rămâne ori ba în sport. Atunci a primit propunerea de colaborare de la Circul de Stat. „Trebuia să mă mut din Brașov, au fost foarte multe schimbări, dar continuam să fac ce-mi plăcea și asta a contat. Nu conștien­tizam ce implică de fapt această muncă, ce înseamnă să devii artist acrobat. A fost multă muncă, dar încununată de satisfacții!”

Cum ai descoperit pilates?

Eram în Italia cu trupa de circ și am suferit un accident la picior. Nu aveam cum să-mi iau liber ca să mă recuperez, avem spectacol în fiecare seară. Un regizor, bun prieten, m-a dus la cursurile de pilates pentru asta. După două săptămâni, am scăpat de dureri, dar am continuat să merg la sală în fiecare zi timp de cinci luni, pentru că mă simțeam bine. Am încercat aproape toate sporturile, dar de pilates pur și simplu m-am îndrăgostit. Când am plecat din Italia, mi-au lipsit foarte mult acele ore!

Cum ai ajuns trainer?

În 2007, am renunțat la colaborarea cu Circul de Stat și primul gând a fost de a-mi deschide un studio de pilates. Am făcut cursuri în țară și în străinătate. Erau foarte puțini traineri în Europa în acel moment. Mi-am definitivat cursurile în Croația. Pilates este o ramură care s-a desprins din yoga, tai-chi și metoda Alexander. Am vrut să studiez ce a stat la baza pilates. Am făcut câteva module de yoga, cele care se ocupă de postură și aduc un beneficiu corpului. Yoga este o artă în sine. Pilates e un concept ce echilibrează mintea, spiritul și trupul, este un tot. Practicanții de pilates ajung într-un echilibru perfect.

Pilates sau yoga?

Pilates, clar. Yoga nu este pentru oricine. Mintal, suntem mai permisivi cu pilates, care se bazează pe mișcare repetată, lentă, iar yoga, mai mult pe posturi, nu implică și contracția musculară.

Ești pasionată de cultura chineză?

O, da! Când practicam tai-chi, am auzit o poveste adevărată care mi-a dat mult de gândit. În anul 2500 î.H., când China s-a confruntat cu o molimă, împăratul a decretat: toată lumea se trezește de la primele raze de soare și face mișcare (tai-chi), mănâncă sfeclă-roșie, măr și morcov. Cine nu se supune va urca în munți (la o altitudine de peste 2.000 m). Așadar, și ei erau obligați să se vindece, dar prin altă metodă – deși aerul era rarefiat, erau siliți să facă mișcare pentru că nu aveau hrană și trebuia să vâneze.

Cine poate să practice pilates?

Oricine, de la copii la persoanele de 90 de ani. Micuții sunt foarte mobili, însă noi nu ne mai mișcăm la fel și această lipsă de activitate fizică duce la atrofierea mușchilor. Mișcările copiilor implică toată musculatura, iar asta îi face foarte mobili. Pilates este forma de mișcare indicată pentru cei care nu au făcut sport niciodată. La început e greu, dar mobili­tatea crește de la o ședință la alta. Eu le încurajez pe cursante să aleagă orice fel de mișcare, ce li se potri­veș­te, ce le place. Este important să faci sport fără să fii cu ochii pe ceas!

Începutul a fost greu?

Am constatat că oamenii se simt bine în prezența mea și asta m-a ajutat ca de la o pasiune să ajung la business. La început, la cursuri veneau prietenele mele. Dar, pe măsură ce au devenit mai mobile și flexibile, au căpătat tonus muscular, le-au împărtășit asta și altora, iar sala de clasă a început încet-încet să se umple.

Cine sunt cursantele tale?

Tinere, dar și doamne în vârstă. Am trei generații. Prima dată a venit o doamnă, apoi și-a adus fiicele gemene de 20 ani. La urmă, a convins-o pe bunica de 75 de ani. Nu mai făcuse sport niciodată, avea dureri de spate, de articulații. A continuat să vină, iar acum trebuie să se întâmple ceva cu totul special ca ea să lipsească de la ore! Este o prezență plăcută, e un model pentru orice doamnă care participă la clasă. Își poartă anii cu mândrie și blândețe. Are o vorbă de înțelepciune pentru fiecare, le încurajează și le sfătuiește să profite din timp de toate aceste beneficii ale exercițiilor pilates, ca bătrânețea lor să fie plăcută, caldă și fără dureri.

Ai și alte povești?

Da, e vorba chiar de prietena mea care, la 42 de ani, nu făcuse niciodată sport, fuma – era expert contabil, deci sedentară. A urmat cursuri de aerobic, fitness, a început să-i placă, să simtă beneficiile pe propria piele. A devenit instructor de aerobic, apoi formator. A vrut mai mult și a început să se antreneze pentru a participa la maraton. Pentru mulți a fost greu să-și imagineze că la vârsta ei poate obține rezultate. A participat la competiții și, după opt ani, a devenit numărul opt în Europa! Avea 50 de ani. Iar acum, la 53, are în palmares cam tot ce se poate câștiga la categoria ei de vârstă la săritura în lungime și aruncarea cu sulița. Reprezintă un model și o garanție că sportul e pentru toată lumea!

Crezi că ai influențat-o?

Eu am încurajat-o să nu renunțe. Chiar dacă nu obținea multe medalii și titluri, câștiga în privința sănătății. Mișcarea face bine oricui.

E greu să fii antreprenor, dar care sunt satisfacțiile?

Când am lucrat la circ, cea mai mare satisfacție erau aplauzele publicului. Atunci știam că munca mea este încununată de succes. Ca antreprenor, satisfacția vine din mulțumirea celor care beneficiază de serviciile mele. Orice realizare a lor este succesul meu.

Ce te mai pasionează?

Nutriția. Sportul și alimentația se combină, numai așa obții rezultate. Baza alimentației o aveam de pe vremea gimnasticii. Însă îmi place să mă perfecționez, citesc foarte mult și studiez. Vreau să fac totul temeinic. Am urmat cursuri de nutriție în Anglia, apoi o școală în același domeniu în țară. Acum am eu cursanți și predau alimentația gravidei, bebelușilor, bătrânilor, remodelarea corporală. Îmi place să citesc, să vorbesc despre nutriție, sunt multe provocări în acest domeniu.

Ce-ți mai place să faci?

Să călătoresc, să fiu în natură și să ascult muzică. Am călătorit mult, am văzut locuri frumoase. Parisul mi-a plăcut, dar Malta m-am impresionat. E încărcată de istorie, iar trecutul înseamnă viitor. Dacă nu ne uităm în trecut, nu putem vedea viitorul.

Dacă nu ai fi făcut sport, ce ți-ar fi plăcut?

Nu mă văd făcând altceva. Când eram mică, voiam să devin medic veterinar pentru că iubeam animalele. Dar nu cred că puteam să fac față suferințelor. Am un cățel de 14 ani pe care l-am salvat. L-a lovit o mașină în fața mea. Spun că e „imperial de București”, ca să-i dau o notă de noblețe, deși e maidanez. Dar este un suflet extraordinar.

Beneficii ale exercițiilor pilates

Aduc tonus muscular, mobilitate, flexibilitate, încredere în sine, scad colesterolul, previn accidentele vasculare, alungă durerile de spate – totul se schimbă în bine. Chiar și o problemă a poziției coloanei se rezolvă pentru că pilates lucrează musculatura profundă, cea care susține sistemul osos.

Citește și:

Lectia de Pilates

Exercitiile Pilates, ideale pentru arderea grasimilor

Pilates de la A la Z

Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.

Text: Luminița Tăbăran   Machiaj: Marina Chioren 

Foto: Amalia Săvinescu, arhiva personală (Ivan Nicolae)

Comments

comments

Lasă un răspuns