Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Guta, boală boierească

Guta, boală boierească

Așa era considerată până nu de mult, pentru că de gută sufereau mai degrabă cei care mâncau multă carne. Altfel spus, cei avuți. De fapt, de gută poate suferi oricine.

O formă de artrită, guta este rezultatul excesului de acid uric din sânge, de unde ajunge să se depună sub formă de microcristale de urați (săruri ale acidului uric) în ţesuturile articulaţiilor, de cele mai multe ori la nivelul degetelor mari de la picioare, dar şi la genunchi, glezne, interfalangiene sau coate, precum şi în jurul acestora. Printre factorii de risc, se numără consumul excesiv de carne roşie, vânat şi viscere, fructe de mare şi alcool, dar şi administrarea unor medicamente precum aspirina şi diureticele, traumatismele locale.

Cum se manifestă

Se pot diferenţia mai multe stadii de evoluţie a gutei.

Stadiul 1: chiar dacă nivelul uric este crescut, simptomele nu se manifestă nicicum.

Stadiul 2: minicristalele de acid uric s-au depus deja în jurul unei articulaţii, de unde şi aşa-zisul atac de gută. Se instalează noaptea, printr-o durere brutală, zona afectată se inflamează, se înroşeşte şi pare să ardă, pielea este lucioasă, atingerea tegumentelor provoacă dureri violente. Ce-i drept, crizele durează doar câteva zile, dar, mai devreme sau mai târziu, posibil chiar şi după ani, pot reapărea.

Stadiul 3: atacurile sunt frecvente, simptomele – mult mai severe şi ţin mult.

Stadiul 4: s-a ajuns deja în faza de gută cronică, caracterizată prin formarea de noduli.

La medic!

Când durerea la nivelul unei articulaţii inflamate este severă şi rapid instalată, iar tegumentele sunt calde şi roşietice, consultul medical este imperios necesar. Sigur, neplăcerile pot trece în câteva zile, nu însă şi cauza, adică acumularea de acid uric, ceea ce, în timp, poate duce şi la distrugerea articulaţiei, la modificări la nivelul oaselor. Pot fi prevenite însă prin diagnosticarea din timp, de preferinţă până se ajungă la guta cronică, şi urmarea unui tratament adecvat.

Dieta este esenţială

Pentru a preveni boala, foarte urâtă (și la propriu) în stadiile avansate, este recomandată o alimentație atent supravegheată.

De evitat: organele, sardinele, heringii, creveţii, hamsiile, sparanghelul, ciupercile, carnea de animal tânăr, de vânat, icrele, sardinele, ciocolata. Mai puţin nocive sunt carnea de oaie, de gâscă, somonul, păstrăvul. De reţinut că hrana din surse vegetale, precum spanacul, mazărea, varza, fasolea, ciupercile, prezintă un risc mai mic de a declanşa un atac de gută decât cea de provenienţă animală. Ar trebui evitat şi alcoolul.

De preferat: cereale integrale, lactate degresate, ouă, fructe şi legume, carne slabă de vacă, pasăre şi peşte de trei ori pe săptămână.

Nu uita să bei apă! Cel puţin doi litri de lichide pe zi sunt necesari pentru a elimina, prin rinichi, acidul uric din organism. Altfel, deshidratarea poate declanşa atacuri de gută.

Remedii la îndemână

Guta poate fi combătută, în fazele incipiente, şi cu remedii naturale, scopul lor fiind curăţarea vaselor de sânge şi a organismului de reziduuri. Iată câteva dintre ele.

Ceai din foi de dafin. Se fierb, de preferinţă dimineaţa, timp de cel puţin cinci minute, 5 grame de foi de dafin într-un vas cu un pahar şi jumătate de apă, fără a-l acoperi, pentru a permite uleiurilor eterice pe care le conţin să se evapore, cu efect negativ asupra rinichilor celui suferind de gută. După ce se ia vasul de pe foc, se acoperă cu un prosop de bumbac şi se lasă la infuzat cel puţin trei ore, apoi se bea pe parcursul zilei.

Fiertură de orez. Se spală de câteva ori două linguri de orez, după care se lasă stea într-un borcan de sticlă cu o jumătate de litru de apă, pe durata nopţii. Dimineaţa se spală din nou orezul, se dă într-un clocot, se spală din nou şi tot aşa de patru ori, după care se consumă, urmând a nu mânca şi nu bea nimic timp de patru ore. Seara, procedura se repetă. La fel se procedează 45 de zile.

Supă de ceapă. Se spală 2-3 cepe cu tot cu coajă şi se pun la fiert într-un litru de apă până se înmoaie. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi, înainte de masă. Se procedează astfel timp de 10-15 zile.

Compresă alinătoare. Se prepară o pastă dintr-un amestec din o linguriţă de praf de muştar, miere şi bicarbonat de sodiu. Se aplică pe locul afectat de gută, uşor înmuiat printr-o baie în apă caldă, se înfăşoară cu o folie din polietilenă, se fixează cu o faşă şi se menţine pe piele toată noaptea. Procedeul se repetă zilnic, timp de cel puţin două săptămâni.

Oricât de ciudat ar părea, frecventele mese prea îndestulate şi bogate în delicatese precum vânatul, fructele de mare, dar şi prea multă carne de porc şi alcool te pot îmbolnăvi. De gută, de exemplu.

Preferaţi sunt bărbaţii? Aşa s-ar părea, că reprezentanţii sexului tare sunt mai expuşi riscului de gută, cel mai adesea în jurul vârstei de 35 de ani. Dar nici femeile nu sunt ocolite de necaz, după instalarea menopauzei.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.44/9.11.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns