Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Mituri despre bronșită

Mituri despre bronșită

Te supără tusea, iar toţi cei din jur, care par a le şti pe toate, te asaltează cu fel de fel de sfaturi. Binevoitoare, fireşte. Cum multe dintre ele sunt doar mituri, fii atentă cărora le dai crezare!

Tusea severă şi senzaţia de arsură în coşul pieptului sunt indicii ale debutului bronşitei, inflamarea căilor căilor aeriene, care asigură transportul aerului la plămâni. Deseori apare după o răceală sau gripă şi nu prea e băgată în seamă. N-o face şi tu, aşteptând să treacă de la sine, fiindcă lași astfel infecţia să avanseze spre plămâni. Pentru a preîntâmpina o asemenea urmare nedorită, e bine să ştii de ce sfaturi merită să ţii seama şi de care nu.

Scapă imediat de tuse

N-o face. Tusea umedă, productivă care însoţeşte răceala, bronşita şi pneumonia, prin facilitarea eliminării mucusului, e o etapă a procesului de însănătoşire. Imediat ce ai contractat o infecţie virotică, membrana care căptuşeşte căile respiratorii depune eforturi susținute de a scăpa de musafirii nepoftiţi, adică de virusuri. Numărul lor fiind foarte mare, tusea devine un rău necesar, reflexul de tuse fiind parte din mecanismele de apărare ale organismului. Desigur, produce disconfort şi senzaţii neplăcute, ar ajută la eliminarea intruşilor şi împiedică pătrunderea lor în plămâni. Oricât de mult ai vrea să scapi de tusea care te chinuie, nu căuta s-o înăbuşi, ci, dimpotrivă, fă-o cât mai productivă. Încercând să înăbuşi tusea cu preparate medicamentoase, nu faci decât să facilitezi acumularea de mucus, care perturbă ventilarea plămânilor. Ceea ce, cu siguranţă, nu e de dorit.

Ajută-te cu expectorante!

Da, ţi-ar fi de folos. Pentru a ajuta organismul să înlăture impurităţile pătrunse prin căile respiratorii, recurgem la expectorante, rolul lor fiind de a fluidifica secreţiile. Bine ar fi ca în ajutorul plămânilor să vii nu doar cu astfel de preparatae, ci şi bând lichide calde. Apoi, expectoraţia este favorizată de un mediu umed, în acest scop fiind recomandate atât inhalaţiile, cât şi umectarea aerului din încăpere, ambele procedee hidratând mucoasa căilor respiratorii și, ca atare, alinând tusea.

Ia antibiotice şi-ţi trece!

Fals. Bronşita este o boală infecţioasă cauzată de virusuri, nu de bacterii. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate antiviralele, nu antibioticele, care distrug bacterii, nu virusuri. Ce-i drept, pot fi benefice în situaţia în care sputa este purulentă, dar asta, doar la recomandarea medicului, după efectuarea testelor de sensibilitate la antibiotice.

Răceala nu trece în bronșită

Dimpotrivă. De multe ori, bronşita este de fapt o complicaţie a unei răceli trecute cu vederea sau tratate superficial. Răceala începe cu inflamarea căilor respiratorii superioare, după care, dacă nu este tratată corespunzător, inflamaţia coboară în bronhii, de unde şi denumirea de bronşită.

Fumătorii sunt mai puţin expuşi

O iluzie periculoasă. Bronşita cronică se numără printre afecţiunile care îi afectează mai ales pe fumători. Renunţă, dacă eşti fumătoare înrăită, măcar până te însănătoşeşti la ţigări! Altfel, împiedici curăţarea căilor respiratorii, prelungindu-ţi singură chinul.

E o simplă răceală, nu-ţi face griji

Dimpotrivă. Din păcate, nu puţini sunt cei convinşi că bronşita, fiind doar o simplă răceală, trece de la sine. Nu e deloc aşa! Netratată adecvat, bronşita acută trece în pneumonie, iar bronşita cronică – la obstrucţia respiraţiei și apoi, chiar la insuficienţă respiratorie. Aşadar, n-o trece cu vederea, urmările sunt forte serioase.

E un fleac, n-ai de ce să mergi la medic

Nu e chiar aşa. Nu de puţine ori, îi vii de hac bronşitei şi de una singură. Atunci însă când expectoraţiile sunt de culoare gălbuie sau verzuie și urât mirositoare, când tusea este însoţită de creşterea temperaturii corpului, mai ales dacă durează de câteva zile, iar accesele de tuse sau încercarea de a respira profund îţi provoacă o durere puternică în piept ori respiraţia îţi este serios perturbată, eventual şi cu accese de asfixie, e limpede că n-ai reuşit să învingi boala. Ajunsă în situaţia de a te confrunta cu asemenea neplăceri, este neapărată nevoie să soliciţi ajutor medical. Pentru a exclude probabilitatea ca infecţia de la nivelul căilor respiratorii să fi cuprins plămânii. Departe de a fi un flec, nu-i aşa?

Tusea productivă care însoţeşte bronşita, prin facilitarea eliminării mucusului, îţi este un aliat în procesul de însănătoşire. Nu încerca s-o înăbuşi întrucât e un rău necesar, o etapă a procesului de vindecare.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr46/17.11.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns