Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ortorexia sau când ce-i prea sănătos strică

Ortorexia sau când ce-i prea sănătos strică

Ortorexia sau când ce-i prea sănătos strică – Cine nu-și dorește să mănânce sănătos?! Dusă la extrem însă, această dorință are exact efectul opus, punându-ne în pericol sănătatea sau chiar viața. Unde tragem, așadar, linia între mâncat sănătos și tulburare alimentară?

Toate curele de slăbire, toți medicii de pe pământul acesta, indiferent de specialitate, ne recomandă fim atenți la meniul zilnic dacă vrem să nu ne îmbolnăvim. Iar noi, disperați să ne ferim de toate bolile posibile și să ne menținem familia în cea mai bună stare posibilă, ne informăm constant cu privire la alimentele consumate, căutăm noi surse de mâncare mai naturală, mai puțin tratată cu substanțe dăunătoare. Însă tocmai această obsesie pentru o dietă sănătoasă ne pune în pericol sănătatea. Ironic? Mai degrabă logic. Iată de ce!

Ce este  

Ortorexia este chiar această obsesie pentru mâncarea sănătoasă. Termenul a fost vehiculat prima dată de doctorul Steven Bratman, în 1997, când a făcut trecerea de la o alimentație sănătoasă la o tulburare alimentară în toată regula. „Orto“ înseamnă corect, just, pe când „rexia“ este dorință. Cu alte cuvinte, este dorința de a fi corect, de a proceda cum trebuie. Toate bune și frumoase până acum! Însă, cu toate că ortorexia nu este încă recunoscută de specialiști ca o tulburare alimentară, exact ca orice altă tulburare alimentară (anorexia sau bulimia, de pildă), ea devine tot mai răspândită în rândul populației actuale și are efecte devastatoare în rândul celor care nu-și doresc decât… mănânce sănătos.

Epidemie de ortorexie?

Nu se știe exact cât de răspândit este fenomenul la nivel global, însă trebuie să recunoaștem cu toții că, dacă noi nu suntem chiar deplasați cu căutarea constantă de alimente sănătoase, măcar cunoaștem pe cineva din anturajul nostru care este astfel. N-ai nicio prietenă care să te sune înnebunită a găsit nu știu ce site cu mâncare bio, produse proaspete, de la țară? Nu cunoști nicio vecină care să-ți propună colaborarea cu vreo doamnă mai în vârstă, dar atât de binevoitoare, care aduce carne și legume din zona rurală? Sau poate ai dat curând peste o fostă colegă de facultate care ți-a făcut capul calendar cu substanțele nocive care se află mai nou în orice dumicat. Nu ești singura!

Nefiind catalogată drept o tulburare medicală, neprimind (încă!) un diagnostic clinic, ortorexia trăiește bine mersi printre noi, fără știm că este o problemă care ne amenință și pe noi din simplul motiv că ne pasă ce punem pe masă în fiecare zi. E lesne să ne lăsăm duși de val și să urmăm trendul actual de a mânca raw-vegan, fără gluten, doar lichide, numai alimente bio, organice și netratate chimic, să facem detoxificări sistematice. Nu mă înțelegeți greșit! Aceste diete în sine nu prezintă niciun pericol atât timp cât sunt recomandate de un specialist, sunt urmate ca la carte și comportamentul nostru rămâne unul încadrat în normele obișnuite, iar obsesia pentru o alimentație sănătoasă nu s-a instalat încă!

Cum se ajunge la tulburarea alimentară

Nu e niciun secret că suntem tot mai îngrijorați de calitatea mâncării zilnice. Și, într-o anumită măsură, așa este firesc. Chiar e recomandat să ne pese de acest aspect. În plus, există cercetări care conchid că produsele fără gluten, de exemplu, cunosc o creștere fără precedent. Cel puțin în SUA, unde numai între 2012 și 2014 s-a înregistrat o creștere de 63% a vânzării acestor produse. Și asta, în ciuda faptului că persoanele afectate de boala celiacă nu depășesc în statistici 1% din populația americană. La fel, brânza vegană este și ea la mare căutare, având o creștere de aproape 30% în vânzări. Are un gust așa de irezistibil? Nici vorbă! Trăim într-o lume obsedată de consumul alimentelor sănătoase sau cel puțin considerate astfel. Iar această obsesie poate deveni, în cazul unora, la fel de puternică precum credința. Mănânci curat, ești o persoană demnă de toată lauda. Calci strâmb și păcătuiești cu câte un fursec făcut din ouă de la supermarket și făină albă, obișnuită, ești pasibil de pedeapsă!

Așa se instalează tulburarea alimentară numită ortorexie. La început, ai cele mai bune intenții: vrei să mănânci sănătos. După care te apuci de vegetarianism. Apoi de veganism. După care treci la dieta raw-vegană… și tot așa până nu mai ai ce să mănânci. Moderația este cheia! Nu trebuie exclus aproape tot din meniu ca să devii mulțumit cu alegerile tale „sănătoase”. Obsesia pentru alimentația sănătoasă poate pune stăpânire pe viața ta fără ca măcar să-ți dai seama de acest lucru. Să fim înțeleși, mâncarea sănătoasă este benefică oricui, doar excesul e dăunător. Orice obicei dus la extreme devine toxic mai repede sau mai târziu. Iar ortorexia nu este decât o tulburare alimentară (necatalogată încă în mod oficial așa) care face tot mai multe victime în rândurile noastre. Specialiștii în nutriție trag un semnal de alarmă mai ales în țările dezvoltate, unde o asemenea modă face ravagii. Din păcate, este dificil să facem diferența între un ortorectic și o persoană care-și dorește să mănânce sănătos, însă nu imposibil! 

Cum diferențiem ortorexia de mâncatul sănătos?
Iată simptomele ortorecticului:

  • Face o obsesie din calitate mâncării, pe care o împarte în „curată“ sau „pură“ și „necurată“;
  • Are obiceiuri alimentare inflexibile, preferă nu mănânce decât să consume alimente „nesănătoase“;
  • Devine anxios, deprimat, rușinat de faptul că a încălcat regulile;
  • Exclude din dietă categorii întregi de alimente, cum ar fi carnea, zaharurile, lactatele, carbohidrații, glutenul și nu din considerente medicale;
  • Își face griji constant în privința îmbolnăvirii;
  • Devine anxios în preajma alimentelor „necurate“;
  • Motivația lui nu e pierderea în greutate, ci mâncatul sănătos. Doar că dus la extrem!

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de februarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns