Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Riscurile automedicației

Riscurile automedicației

Tratamentele administrate după ureche, fără a respecta recomandările medicului sau indicațiile farmacistului, pot avea urmări grave asupra sănătății.

Puțină febră, o răceală de care nu mai scăpăm, tusea sâcâitoare ori durerile de cap pot fi tratate cu câteva pastile recomandate de o vecină grijulie sau preluate direct de pe internet, nu-i așa? Nici vorbă! Toate aceste mici „inconveniente” pot fi simptome ale unor probleme mai serioase și, chiar dacă nu ascund anumite afecțiuni, nu pot fi înlăturate cu medicamente luate la nimereală, din simplul motiv că riscăm să facem mai mult rău decât bine.

Numeroase medicamente, printre care se numără analgezicele, remediile împotriva tusei, antialergicele, vitaminele și suplimentele alimentare, sunt vândute în farmacii fără să fie nevoie de rețetă. Totuși, accesibilitatea lor nu este o invitație pentru a abuza de ele. Pericolele la care ne expunem când ne autoadministrăm tratamente sunt multiple:

Diagnosticarea greșită a afecțiunii

O tulburare minoră, care ar putea fi tratată de un medic specialist în doi timpi și trei mișcări, se transformă în timp într-o problemă majoră. Cu câteva pastile luate la nimereală, poți acoperi simptomele și, în lipsa unor semne clare, doctorul va pune un diagnostic incorect, iar asta te costă sănătatea.

Dependență de diverse substanțe

Siropurile de tuse, spray-urile pentru nas, antiacizii și analgezicele conțin substanțe care, asimilate de organism timp îndelungat, dau dependență. Așadar, cere sfatul medicului specialist înainte de a apela la astfel de tratamente.

Reacții alergice

Mulți dintre noi au alergii la substanțe despre care nici măcar nu au habar și, administrându-ne singuri anumite produse farmaceutice, riscăm declanșarea unor reacții alergice care ne costă chiar viața. Urmarea unui tratament sub supravegherea medicului scade considerabil acest risc. Printre cele mai periculoase produse în acest sens sunt antibioticele, în special penicilina, care au chiar și potențial fatal pentru cei cu sensibilitate la această substanță.

Dozaj incorect

O cantitate insuficientă de tratament poate să nu ne vindece sau să prelungească perioada de recuperare. Dacă, dimpotrivă, luăm o doză prea mare de anumite substanțe, acest lucru afectează ficatul, rinichii sau alte organe. În cazul autoadministrării de antibiotic pe o perioadă îndelungată, riscăm să dezvoltăm rezistență la medicament, iar la următoarea infecție, acesta să nu aibă niciun efect. Așadar, fără antibiotic de la primul strănut, ci numai când și cât vă recomandă doctorul!

Accident vascular cerebral

Pe primul loc în topul celor mai des folosite produse în automedicație sunt analgezicele. Înainte de a cere farmacistului să ne dea ceva, orice, pentru durerea care nu ne dă pace, ia aminte la efectele secundare pe care le au aceste medicamente! Analgezicele cauzează gastrită și cresc de patru ori riscul apariției unui atac cerebral vascular în cazul persoanelor cu tensiune arterială.

Interacțiuni medicamentoase

De multe ori, ne spunem că niște produse naturale, ce conțin ierburi ne pot fi doar benefice. Că, dacă sunt naturale, n-au cum să ne facă rău, nu?
Ba da! Și mai ales în cazul în care suplimentele alimentare respective interferează cu alte medicamente. Același lucru se întâmplă când combinăm un tratament constant, luat pentru o afecțiune cronică, cu pilule luate după ureche, pentru diverse simptome. Nu e de datoria nostră să știm ce produse farmaceutice pot fi administrate împreună și care nu, însă medicul ne oferă asemenea informații de preț.

Atenționare specială

Există persoane care trebuie să acorde o atenție mărită pericolelor la care se expun când își administrează singure medicamente: persoanele în vârstă, gravidele sau proaspetele mămici care alăptează, copiii și cei care suferă de anumite afecțiuni. În cazul femeilor însărcinate, sănătatea lor și a fătului depinde de deciziile pe care viitoarea mămică le ia pe timpul sarcinii. Copilul nenăscut poate dezvolta anomalii congenitale sau diverse alte boli din această cauză. Așadar, recomandarea fermă este de a consulta medicul înainte de a lua orice tratament.

Citește și:

  1. Tonice imunitare la indemana
  2. Prevenția te apără de cancer
  3. Inima, un mister descifrat

Articol preluat din ediția de decembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns