Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Semne că ai pietre la rinichi

Semne că ai pietre la rinichi

Nu prea există simptome dacă pietrele sunt mici. Doar când se măresc apar anumite semnale.

Pietrele la rinichi sunt cele mai frecvente tulburări ale tractului urinar. Acestea se formează când substanțele din urină devin prea concentrate, iar materialul solid rămâne blocat în rinichi sau uretră. Fii atentă la câteva indicii și ia măsuri din timp, înainte ca pietrele la rinichi să te copleșească!

Ce sunt calculii

Pietrele, așa cum arată denumirea, sunt depozite dure, constituite din minerale și săruri care pot fi localizate atât în interiorul rinichilor, cât și în vezică. Dar nu sunt toate la fel. Diferitele tipuri de dezechilibre chimice din urină produc pietre cu diferite compoziții chimice și forme variate. Iată cele mai întâlnite tipuri:

Pietre din săruri de calciu: sunt cele mai frecvente, fiind formate din oxalați de calciu, fosfați sau carbonați. Acestea reprezintă 75-85% din totalul pietrelor.

Pietre din acid uric: sunt alcătuite din acid uric. Se estimează că 5-13% din totalul celor diagnosticați cu pietre la rinichi au astfel de pietre.

Pietre struvitice: sunt formate din calciu, magneziu și fosfat de amoniu. Cunoscute ca „pietre de infecție“, acestea reprezintă 20% din totalul pietrelor la rinichi.

Pietre din cistină: sunt ereditare, provin din cistină, un aminoacid care face parte din structura nervilor, a mușchilor și a unor țesuturi. Cistina nu este reabsorbită adecvat din pricina unui defect genetic rar (cistinurie, care se transmite din generație în generație) care afectează doar 1-2% din totalul celor cu pietre la rinichi.

Avertismente

Majoritatea calculilor trec prin tractul urinar fără să se manifeste dureros. Aceștia ajung să dea simptome doar când se mișcă în interiorul rinichilor sau când migrează spre uretră, conductul prin care urina trece dinspre rinichi către vezică. Practic, abia în momentul în care provoacă iritare sau blocaj pietrele dau semne. Poate fi unul sau pot fi mai multe: durere severă de spate, sub coaste, durere care radiază în abdomenul inferior și pe picior, durere în valuri, de intensitate variabilă, durere vagă de stomac care nu trece, durere la urinare, urină roz, roșie sau maronie, urină mirositoare, greață și vomă, febră și frisoane. Netratate, pietrele renale dau dureri foarte mari. Nu neglija simptomele, oricât de nesemnificative ți se par. Până să treci prin așa ceva, vezi care sunt semnele incipiente:

Urinare frecventă. Nu o ignora, nu doar pentru că e un aspect deranjant care îți afectează rutina zilnică, ci mai ales pentru că poate semnala o problemă gravă. Dacă e o piatră la rinichi și o tratezi din vreme, te scutești de o durere chinuitoare.

Urinare cu sânge. Aceasta poate avea numeroase cauze, inclusiv infecții. Dacă urina este roz, roșie sau maronie, poate fi vorba de un calcul renal. Totuși, nu este cazul să faci presupuneri. Dacă remediul tău naturist nu funcționează, mergi la specialist să-ți recomande un tratament adecvat.

Infecții urinare repetate. Pietrele la rinichi provoacă infecții ale tractului urinar. Așadar, dacă te-ai vindecat recent de o astfel de infecție și ai constatat că a revenit, poate fi o piatră. Nu repeta tratamentul pentru infecție, ci fă-ți o programare la un medic specializat.

Măsuri preventive

În primul rând, nu uita că principala cauză a pietrelor la rinichi este urina concentrată. Așadar, hidratează-te optim, pentru menținerea sănătății tractului urinar! Iată alte sfaturi utile:

Consumă proteine cu măsură. Hrana prea bogată în proteine crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Carnea roșie și organele au concentrații ridicate de purine, care favorizează producția de acid uric. Când cantitatea de acid uric este prea mare ca rinichii să o excreteze, crește pH-ul urinei, ceea ce înlesnește formarea pietrelor din acid uric. Evită dulciurile și limitează consumul de alcool, fiindcă acestea cresc nivelul de acid uric. Ține-te departe și de dietele drastice din același motiv.

Nu evita calciul. Nu acest mineral este de vină pentru formarea calculilor. O alimentație săracă în calciu crește riscul dezvoltării pietrelor. Când consumi prea mult sodiu, crește cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie să o filtreze și, astfel, se mărește riscul formării pietrelor.

Redu oxalații, dar nu-i evita. Aceștia se găsesc în mod natural în fructe, legume, nuci și semințe, cereale, leguminoase, ciocolată, ceai. Cantități mari sunt în alune, spanac, sfeclă, cartofi-dulci. Evitarea oxalaților nu echivalează neapărat cu absența pietrelor. Majoritatea calculilor se formează când oxalații se combină cu calciul în momentul când urina este produsă de rinichi. Prin urmare, optează pentru alimente bogate în ambele substanțe, ca acestea să facă echipă din stomac și intestin, nu ulterior, când sunt procesate de rinichi.

Exercițiile solicitante sunt ideale pentru sănătate, dar pot favoriza apariția pietrelor. Pierderea unei mari cantități de apă prin transpirație duce la scăderea producției de urină, fapt ce înlesnește formarea pietrelor pe tractul urinar.

Când să mergi la doctor

Programează-te la un consult dacă apar următoarele simptome:

  • durere intensă care te jenează când stai așezat sau când încerci o poziție confortabilă;
  • durere însoțită de greață și vomă;
  • durere asociată cu febră și frisoane;
  • urinare dificilă.

Mărimea pietrei nu este direct proporțională cu intensitatea durerii. Localizarea și felul în care înaintează piatra pe tractul urinar determină severitatea simptomelor.

Știai?

Un indice de masă corporală peste valoarea optimă și talia mare sunt asociate cu risc crescut de dezvoltare a calculilor renali.

25% din populaţie se confruntă cu pietrele la rinichi.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.18/05.05.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns