Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Semnele ascunse ale alergiilor

Semnele ascunse ale alergiilor

Reacţia adversă a organismului faţă de diverşi factori externi este o alergie manifestată cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor sau căilor respiratorii.

Se manifestă reacţii alergice la anumite alimente, medicamente, la praf, polen, fulgi sau chiar raze solare. Starea generală proastă şi necunoaşterea motivului alergiei duc la situaţii grave.

Ce se întâmplă de fapt

Organismul se apără de atacurile agenţilor externi prin anticorpi şi imunoglobuline. Uneori însă, produce în exces imunoglobulină E (IgE). În cantităţi prea mari, aceşti anticorpi şi imunoglobuline reacţionează când intră în contact cu un alergen (agent extern), stimulând eliminarea în organism a unor compuşi chimici care, la rândul lor, accelerează simptomele alergiei. Prin urmare, alergiile apar când sistemul imunitar acţionează anormal.

Alergenii, alergiile şi simptomele clasice

Unele alimente sau medicamente, praful, polenul ori puful anumitor plante și razele solare sunt posibili alergeni. În funcţie de sensibilitatea organismului sub acţiunea acestor factori, se dezvoltă diferite tipuri de alergie: alimentară, la medicamente, la soare ori plante. În afara simptomelor deja cunoscute – strănut, nas înfundat, uneori tuse, prurit şi urticarie –, există semne care-ţi pot atrage atenţia şi ar trebui să te îndemne să faci un control. Așadar, să le luăm pe rând.

De la alimente, cel mai des

Alergiile alimentare sunt cele mai frecvente. Cu cât un aliment care provoacă alergii este mai la îndemână, cu atât mai multe persoane alergice la el sunt în regiunea respectivă. De exemplu, în Statele Unite, arahidele sunt adăugate în majoritatea preparatelor, iar cei mai mulţi alergici la acest aliment trăiesc în SUA. Alergiile se manifestă îndeobşte prin simptome ca furnicături şi tumefacţie la nivelul gurii şi limbii, crampe, greaţă, vomă şi diaree. Reacţiile moderate sunt urticaria şi pruritul, congestia nazală şi, posibil, ameţeala sau senzaţia de leşin. Se poate întâmpla ca, oricât de sănătos ai mânca, organismul să nu răspundă cum ar trebui. Nu te umpli de bubiţe, dar ai tot felul de semne care anunţă că eşti alergică:

* Ţi-e poftă de ceva anume. Ai senzaţia acută, de mai multe ori pe zi, că trebuie să mănânci ciocolată, murături, fructe. Organismul tău are nevoie de aceste alimente pentru a înlătura un dezechilibru care poate produce o alergie.

* Nu poţi slăbi. Oricât de strict ţii dieta și cât de multă mişcare ai face, nu dai jos kilogramele în plus. Cauza cea mai probabilă este alergia la unul dintre alimentele din meniu, ceea ce face ca organismul să ţină cu dinţii de depozitele care îl apără de duşman.

* Eşti tot timpul balonată. Asta, chiar dacă respecţi cu stricteţe recomandarea de a bea lichide și de a consuma fibre. Mai mult ca sigur ai o alergie, poate chiar la alimentele care conţin fibre.

* Nu te adaptezi la schimbarea anotimpului. Poate că eşti pur şi simplu meteosensibilă, dar un consult la alergolog n-ar strica, pentru că există riscul să suferi de o afecțiune imună din pricina alergiilor alimentare. Nu ignora semnele, fiindcă te poţi îmbolnăvi de astm doar pentru că eşti alergică la căpşune şi nu ţi-ai dat încă seama!

Majoritatea simptomelor unei reacţii alergice moderate cedează în câteva ore, de îndată ce a fost administrată medicaţia antihistaminică.

Intoleranţă, nu alergie

Mulţi confundă alergia cu intoleranţa alimentară. Aceasta din urmă este o reacţie mai frecventă, dar mai puţin gravă şi apare când sistemul digestiv nu poate mistui un anumit aliment. Dacă suferi de intoleranţă, poţi consuma cantităţi foarte mici din alimentul cu pricina fără să-ţi facă rău. În cazul alergiei, cea mai mică fărâmă din produsul incriminat provoacă reacţia alergică. Tocmai din acest motiv pe etichetele unor produse scrie „poate conţine urme de…“ şi sunt numite alimente cu potenţial mare alergen.

90% din alergiile alimentare sunt efectul următoarelor alimente:

♣ lapte de vacă

♣ ouă (albuş)

♣ alune

♣ grâu (gluten)

♣ seminţe de soia 

♣ peşte

♣ crustacee

♣ miere (polen)

Alergiile alimentare se întâlnesc mai frecvent la copii decât la adulţi – între 6 şi 8% în rândul copiilor și doar 2% în cazul adulţilor.

La medicamente, mai rar

Nu se ştie încă de ce, dar sistemul imunitar al anumitor persoane reacţionează împotriva unui anumit medicament pe care îl identifică în mod greşit drept agent microbian. De exemplu, iei ibuprofen ca să-ţi treacă gripa, iar boala devine galopantă. Asta înseamnă că eşti alergică la ibuprofen. Semnul ascuns este tocmai efectul invers al medicamentului. Dacă la a doua încercare apar în plus roşeaţa pielii asociată cu mâncărime, căldura locală şi formă neregulată a petelor, este cât se poate de clar că ai nevoie de un test cutanat la diferite medicamente în vederea confirmării alergiei.

Cele mai frecvente medicamente care produc alergie sunt:

♣ analgezice precum codeină, morfină, antinflamatoare nesteroidiene;

♣ antibiotice: penicilină, tetraciclină;

♣ fenitoină, carbamazepină.

La plante, puf, polen, mucegai

În general, se manifestă printr-o puternică rinită alergică. Strănut, secreţii nazale abundente, lăcrimare puternică. Pe scurt, un guturai straşnic. Există însă persoane care se manifestă atipic: mâncărimi pe tot corpul, dureri de stomac, greaţă. De aceea, trebuie să observi momentele în care apar astfel de semne, iar dacă frecvenţa lor în câmp, la vremea polenizării sau acasă, într-o cameră în care ai descoperit mucegai de la condens este mai mare, este cazul să verifici, la alergolog, dacă nu cumva eşti alergică. În general, semnul care te trimite la medic în cazul rinitei alergice poate fi o simplă tuse, însă mai persistentă şi deci enervantă, uneori chiar cu expectoraţie. Dacă tusea apare fără alte simptome şi numai în prezenţa prafului, poluării, polenului, prezintă-te imediat la medic! S-ar putea să nu fie doar o simplă alergie, ci de-a binelea astm, o boală care, neţinută sub control, duce chiar la sufocare.

 

Trei remedii de ajutor

Infuzie de trei-fraţi-pătaţi: panseluţa sălbatică, cum i se mai spune plantei, este recunoscută ca remediu în tratarea alergiilor de orice fel, chiar şi a bronşitei alergice. Se bea zilnic o cană cu infuzie dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită.

Alte beneficii: micuţa panseluţă are efect în tratarea tusei şi răcelilor, pentru că fluidifică secreţiile bronhice. Acţionează ca diuretic, depurativ şi expectorant.

Extract de  muguri de coacăz-negru: se găseşte la farmaciile tip plafar. Este folositor în toate tipurile de alergii.

Alte beneficii: bun contra durerilor de cap.

Băi cu plante combinate: faci o infuzie din coada-calului, coada-şoricelului, creţişoară, gălbenele, nalbă, sânziene şi trifoi-roşu și pui 500 ml în apa de baie.

Alte beneficii: relaxează, calmează.

Citește și:

Alergiile oculare – ghid de soluții

Alergiile primaverii

Alergiile de sezon: cum ne descurcam cu ele

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/11.06.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns