Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Si ochii obosesc. Protejeaza-i!

Si ochii obosesc. Protejeaza-i!

Lăcrimezi din senin, ai senzație de usturime sau de corp străin? Asta în­seamnă că ochii tăi suferă și se cuvine să le acorzi o atenție sporită.

Ochii ne dezvăluie tot ce ne înconjoară: natura, chipurile oamenilor, formele, culorile, lumina. Iar pe cât de prețioși sunt, pe atât de vulnerabili pot deveni. Cum să le păstrăm frumusețea și sănătatea și cum să preîntâmpinăm disconfortul ocular?

Dușmanii ochilor

Stilul actual de viață ne solicită foarte mult ochii. Zilnic, folosim ore în șir computerul și smartphone-ul, privim la televizor, citim, scriem. La toate acestea, se adaugă alți factori iritanți precum fumul, praful, vântul, produsele cosmetice, lipsa de somn.

Știai că lumina afectează sănătatea oculară? De exemplu, expunerea prelungită la soare ori la zăpadă, care reflectă lumina solară (de pildă, în timpul practicării alpinismului ori a sporturilor de iarnă), fără purtarea unor ochelari de protecție irită sau chiar arde corneea, favorizând apariția fotocheratitei, boală manifestată prin vedere încețoșată, sensibilitate exagerată la lumină, lăcrimare, senzație de corp străin. Ochii tăi obosesc peste măsură dacă îți desfășori mare parte a activităților zilnice la lumină de neon sau artificială foarte puternică ori prea slabă – în asemenea situații, mușchii oculari sunt forțați să lucreze mai mult decât în condițiile unei iluminări adecvate. Așadar, nu-i de mirare de ce mulți dintre noi se plâng de diverse neplăceri oculare.

Senzații supărătoare

Iată principalele semne care trădează suferința ochilor:

  • Simți tensiune, durere sau senzație de apăsare la nivelul globilor oculari.
  • Te deranjează lumina puternică.
  • Ai ochii înroșiți, iritați, simți usturime, înțepături, mâncărimi, ai sen-za-ție de nisip în ochi.
  • Lăcrimezi abundent sau, dimpotrivă, simți ochii uscați.
  • Uneori, după ce stai mult timp la computer, acuzi dureri de cap sau amețeli.

Cum îi alini

Cu o îngrijire adecvată, previi sau alungi oboseala oculară. Iată sfaturi utile:

  • După fiecare 20 de minute petrecute la computer, fă o pauză de un minut: privește pe fereastră și scrutează orizontul. Astfel, se relaxează mușchii care susțin cristalinul.
  • Dacă citești mult sau stai la computer ore întregi, aplică alternativ comprese reci și calde, câte trei minute, de trei ori pe zi.
  • Când soarele este puternic, dar și iarna, când e zăpadă, poartă ochelari cu lentile care filtrează razele ultraviolete.
  • Nu ezita să apelezi la puterea plantelor! Picăturile naturale Afomill, de exemplu, sunt o soluție blândă, sigură și eficientă contra multor neplăceri oculare: roșeață, uscăciune, usturime, lăcrimare, hipersensibilitate la lumină etc. Având în compoziție ingrediente active precum gălbenele, mușețel, fenicul, picăturile au efecte decongestive, revigorante și lubrifiante.

Citește și:

Morcovi pentru ochi sănătoși

Remedii pentru ochi umflati

Ai ochi uscati? Avem solutia!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.2/15.01.2015

Autor:  Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns