Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Soia, o alternativă sănătoasă doar dacă faci alegerile corecte

Soia, o alternativă sănătoasă doar dacă faci alegerile corecte

Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esențială de proteine pentru popoarele asiatice. Există însă școli de nutriție, în special occidentale, care consideră că aceasta conține mari cantități de toxine, acid fitic, substanțe fitoestrogene care influențează negativ în special funcțiile glandelor endocrine, produc tulburări de creștere și sunt cauza pubertății precoce la copiii hrăniți cu lapte de soia.

Pe de altă parte, alimentația foarte variată, creșterea greutății corporale la copii și chiar accesul la informație (necenzurată) sunt factori care au determinat debutul pubertar precoce. S-a observat și faptul că populația asiatică, o mare consumatoare, este mai predispusă la cancer esofagian și gastric, iar aceste neoplazii ar putea avea drept cauză consumului excesiv de sare și carne de pește pregătită nedietetic, dar și conumul mare de soia.

soybeans-182295_960_720În același timp, nu trebuie uitat faptul leguma se consumă în cantități mari în China și în Japonia, unde incidența bolilor cardiovasculare și bolilor canceroase este mult mai mică decât în lumea apuseană. În plus, studiile arată că femeile care consumă în mod regulat produse de soia (cu aport mare de izoflavone) au un risc mai mic de cancer mamar.

Potrivit acesteia, izoflavonele conținute au un rol important în lupta împotriva tumorilor: sunt antioxidanți puternici și deci reduc stresul oxidativ la nivel celular, previn formarea radicalilor liberi care modifică celula, au efect antiestrogenic, esențial în profilaxia cancerului mamar și uterin.

În concluzie, cei mai mulți epidemiologii consideră că folosirea curentă  împreună cu un mod de viață echilibrat (somn suficient, exercițiu fizic, consum suficient de apă) poate avea o influență pozitivă asupra sănătății individului.

7 beneficii ale laptelui de soia

Toate beneficiile consumului sunt reale dacă vei alege varianta  nemodificată genetic. Trebuie cumpărată sub formă de boabe și preparată în casă sub diverse feluri: supă, sote, piure. Toate preparatele din comerț conțin soia de calitate îndoielnică, sunt foarte bogate în sare, aditivi alimentari și conservanți, toate aceste ingrediente fiind neindicate și anulând toate efectele benefice ale legumei.

Sursa foto; pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns