Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Terapia cu sare

Terapia cu sare

Aerul rece și poluarea cauzează afecțiuni respiratorii severe, în special la copiii mici.

Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni și a trata aceste tulburări este salinoterapia (haloterapia), care curăță căile respiratorii, întărește imunitatea, detoxifică organismul și regenerează pielea.

Mai bună decât în bucate

Sarea are proprietăți complexe și efecte de lungă durată. Terapia cu sare a fost dezvoltată la începutul secolului al XX-lea, când oamenii din localități în care se aflau saline naturale au observat că minerii nu aveau probleme respiratorii. Acest aspect le-a atras atenția oamenilor de știință, care, de-a lungul multor decenii, au punctat proprietățile sării și au alcătuit terapii structurate cu sare.

Potrivit medicului Simona-Orieta Măceșanu, pneumolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, „salinoterapia este eficientă în tratamentul alergiilor de sezon, prin întărirea imunității pielii, dar și a aparatului respirator. Efectele bene­fice asupra celui din urmă sunt foarte multe: stimulează imunitatea nespecifică, prin efectul bactericid, fluidifică și crește eliminarea secrețiilor bronhice, pe care am observat-o în investigațiile efectuate în cazul pacienților care au făcut o cură completă în salină din pământ sau de suprafață. Alte efecte extrem de benefice ale salinoterapiei sunt asupra aparatului ORL. Le recomand pacienților să facă 2-3 cure de salinoterapie pe an dacă au polipi nazali, sinuzite cronice, rinite alergice, rinite atrofice cu pierderea mirosului, rinofaringite trenante și alte infecții acute ale căilor respiratorii superioare, care sunt frecvente mai ales la copii”.

Cu toate acestea, dr. Măceșanu avertizează că persoanele cu „infecții respiratorii acute sau cu astm bronșic agravat trebuie să trateze mai întâi focarul infecțios sau criza de astm, apoi să efectueze cura în salină”, pentru a preveni posibilele efecte nedorite.

Acțiune și alte beneficii

Salinoterapia presupune expunerea la aerosoli salini și inhalarea acestora între 20 și 30 de minute zilnic, în funcție de afecțiune sau beneficiul dorit. După inhalare și/sau expunerea la acest mediu, particulele saline se depun parţial pe căile respiratorii superioare sau pe piele, precum și pe organele inferioare ale aparatului respirator (laringe, bronhii, alveole pulmonare) și ajută la fluidificarea mucusului (se elimină mai uşor), îndepărtarea toxinelor, impurităţilor şi microorganismelor care provoacă boli ale aparatului respirator, refacerea elasticităţii membranelor celulelor, curăţând astfel căile respiratorii de focarele de infecţie atât la adulţi, cât și la copii. O cură eficientă trebuie să aibă 15 şedinţe, efectuate în zile consecutive, și se repetă ori de câte ori este nevoie. Aerosolii salini tratează probleme precum astmul bronşic, rinita, sinuzita, rinita alergică, bronşita, răceala sezonieră, laringita, pneumonia, amigdalita cronică, alergiile, afecţiuni ale pielii (acnee, dermatite, eczeme, psoriazis), ajută la întărirea imunităţii organismului. Studiile de specialitate (cel mai recent la noi în țară, „Actualități în terapia salină”, de dr. conf. Călin Dorgo) arată că procentul de vindecare și ameliorare înregistrat în urma curelor de salinoterapie este de 87%. Mai mult, curele efectuate de două ori pe an reglează tulburările de metabolism, spre exemplu problemele cauzate de sforăit, stres, disfuncţiile tiroidei, meteosensibilitatea şi chiar insomnia.

Inedit

Salinoterapia reprezintă inhalarea a peste 37 de elemente chimice deodată – o mulţime de minerale şi particule care participă la normalizarea celor mai importante procese fiziologice ale organismului, la minera­lizarea şi hidratarea lui. Printre cele mai însemnate elemente ale sării, benefice organismului uman, se numără iodul, fierul, magneziul, calciul, potasiul, sodiul, seleniul, litiul și magneziul.

Aerosolii salini sunt eficienți și în cazul fumătorilor sau foștilor fumători. Stimulează eliminarea secrețiilor de la nivelul bronhiilor, reduc simțitor iritațiile și inflamațiile, calmează tusea și accelerează eliminarea particulelor conținute de fumul de țigară depuse pe tractul respirator și grăbesc vindecarea și regenerarea căilor respiratorii.

Pentru cei mici

Medicii pediatri sfătuiesc părinții să-și ducă micuții în saline naturale începând cu vârsta de un an.
În funcție de afecțiuni, copiii pot petrece de la 15 minute până la câteva ore în salină, iar pentru un tratament complet, au nevoie de 7-10 ședințe.

Este important de știut că, atunci când mergem cu copiii la salină, trebuie să fim pregătiți cu batistă sau un aspirator nazal. Medicii alergologi recomandă ca micuții să sufle nasul cât mai des, întrucât aerul din salină favorizează eliminarea secrețiilor, iar dacă acestea nu sunt date afară, copiii riscă să facă infecție din cauza inflamării sinusurilor.

Natural Vs Salină

Din dorința de a beneficia de această terapie și din pricina unui număr mic de saline naturale, de-a lungul anilor, au apărut multe saline artificiale. În România, în 2009, s-a dezvoltat inclusiv un întreg lanț de saline, ai căror proprietari oferă oricui posibilitatea de a deschide o salină în propriul oraș. Curele din salinele artificiale, spre deosebire de cele naturale, durează mai puțin și, spun proprietarii, au efect mai rapid. O ședință de salinoterapie artificială ține 45 de minute și începe la oră fixă. Cantitatea de aerosoli salini inhalați într-o ședință este echivalentă cu patru ore de stat într-o salină naturală sau cu o zi petrecută la mare. Mecanismul și construcția unei saline artificiale au devenit relativ simple în ultimii ani, astfel încât camere pentru astfel de terapii au apărut și în cadrul centrelor spa. Medicii specialiști avertizează însă că unele saline artificiale nu sunt eficiente ori nu sunt bine întreținute și este foarte greu să afli care dintre ele are efectul dorit. Pentru a nu risipi timp, energie și bani, medicii recomandă ca orice pacient apt și dornic de terapie cu sare să se deplaseze pentru o primă cură la una dintre cele mai bune cinci saline naturale din țară: Târgu Ocna, Ocnele Mari, Praid, Slănic Prahova, Turda.

Contraindicații

Salinoterapia este contraindicată persoanelor cu afecțiuni respiratorii în stadiu avansat (tuberculoză pulmonară activă), boli neoplazice, hipertensiune arterială necontrolată, insuficiență cardiacă ori renală, transplant renal, cancer bron­hopulmonar, boli infectocontagioase, sarcină, infarct miocardic recent, boala Basedow, cord pulmonar cronic decompensat, epilepsie și alte afecțiuni neurologice care evoluează prin pierde­rea cunoștinței, angină pectorală, hemoptizie (tuse cu sânge), insuficiență respiratorie, cardiopa­tie cronică ischemică decompensată, micoze pulmonare, claustrofobie, astm sever acut sau hemoragii.

Citește și:

Aromaterapie cu dragoste

O noua terapie – masajul chinezesc Tui Na

Reiki echilibrează organismul

Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M. Dumitrașcu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns