Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Tu bei suficientă apă? Detalii puțin știute despre beneficiile apei

Tu bei suficientă apă? Detalii puțin știute despre beneficiile apei

Hidratarea este esențială pentru sănătate și starea de bine, dar mulți oameni nu consumă suficiente fluide. Suntem 60% apă, iar planeta noastră este acoperită în proporție de 70% cu apă.

Apa face parte din viața noastră, ba chiar nici nu ar fi existat viață în absența ei. Suntem făcuți din apă și asta ar trebui să ne arate că fără ea nu avem cum trăi sau, oricum, nu putem trăi bine. Oamenii de știință nu s-au pus de acord asupra cantității de apă de băut zilnic, însă toți atrag atenția asupra importanței ei.

Beneficiile apei pentru organism

1. Apa lubrifiază articulațiile. Cartilajele care se găsesc în articulații și vertebre conțin 80% apă. Deshidratarea pe termen lung scade capacitatea articulațiilor de a absorbi șocurile mecanice, astfel că se ajunge la durere.

2. Apa alcătuiește saliva și mucusul. Saliva ne ajută să digerăm mâncarea și menține gura, nasul și ochii umezi. Astfel, nu se ajunge la fricțiune și deteriorări. Băutul apei menține gura curată.

3. Transportă oxigen prin corp. Sângele, care este alcătuit din peste 90% apă, duce oxigenul în diferitele părți ale corpului.

4. Face pielea frumoasă și sănătoasă. În timpul deshidratării, pielea devine mai vulnerabilă la boli și riduri.

5. Apără creierul, măduva spinării și alte țesuturi senzitive. Deshidratarea afectează puternic creierul și funcționarea lui. De asemenea, lipsa apei duce la eliberarea anumitor hormoni și neurotransmițători, iar dacă este prelungită, poate cauza probleme de gândire.

6. Reglează temperatura corpului. Apa este înmagazinată în stratul de mijloc al pielii și ajunge la suprafața pielii, sub formă de transpirație, când corpul se încălzește. Pe măsură ce se evaporă, răcorește corpul. Oamenii de știință susțin că, atunci când este prea puțină apă în organism, crește rezerva de căldură, iar oamenii sunt mai puțin capabili să suporte căldura.

7. Sistemul digestiv depinde de apă. Intestinele au nevoie de apă pentru a funcționa bine. Deshidratarea duce la constipație și aciditate în stomac.

8. Apa curăță și elimină resturile digestive.

9. Apa ajută la menținerea tensiunii arteriale. Lipsa apei face sângele să devină mai gros și astfel duce la creșterea tensiunii.

10. Căile respiratorii au nevoie de apă. Când corpul este deshidratat, căile respiratorii se închid, deoarece corpul încearcă reducă pierderea apei. Astfel se acutizează alergiile și astmul.

11. Mineralele și substanțele nutritive se dizolvă în apă și devin astfel accesibile corpului.

12. Previne deteriorarea rinichilor. Lipsa apei poate cauza formarea pietrelor la rinichi.

13. Apa ne ajută ne antrenăm corpul cu exerciții fizice și stimulează performanța.

14. Apa ajută la slăbit, dacă este consumată în locul sucurilor. Cine bea apă înainte de mese poate preveni mâncatul excesiv.

15. Reduce riscul mahmurelii. Apa cu lămâie, servită între băuturile alcoolice, scade consumul de alcool și reduce semnificativ apariția mahmurelii de a doua zi.

Sursele de apă

O parte din apa necesară corpului poate fi obținută și din alimente. Supele, roșiile, portocalele sunt surse excelente de apă, la fel cireșele și castraveții. Desigur însă cea mai mare parte este apă ca atare. În timpul funcționării zilnice, corpul pierde apă, iar aceasta trebuie înlocuită. Pierdem apă când transpirăm și urinăm, dar și când respirăm. Laptele și sucurile naturale sunt o bună sursă de fluide, dar nu și cafeaua, sucurile care conțin zahăr sau berea. Băuturile care conțin cofeină sunt diuretice, ceea ce înseamnă determină pierderea apei.

Cantitatea optimă de apă

Cantitatea variază de la persoană la persoană, în funcție de cât de activ este fiecare, cât de mult transpiră și cât efort fizic depune. Nu există o cantitate fixă de apă care trebuie consumată zilnic, dar specialiștii sunt de acord, în mare, în privința consumului de fluide. Bărbații ar trebui să consume zilnic 3,7 litri, iar femeile 2,7 litri. 80% din această cantitate trebuie să fie apă, iar restul poate proveni din alimente. Fructele și legumele proaspete și toate fluidele nonalcoolice sunt admise. Dar există și situații speciale când trebuie să bem mai multă apă: când avem febră, când este foarte cald afară, când avem diaree sau accese de vomă și când transpirăm mult (de exemplu, în urma exercițiilor fizice).

Băile și beneficiile lor

Însă nu doar băutul apei este bun pentru corp și spirit, ci și îmbăierea. În apă dulce sau sărată, băile sunt recomandate din cele mai vechi timpuri și multe popoare, din antichitate până astăzi, au consacrat băilor spații speciale, creând adevărate ritualuri de wellness. Băile romane sunt celebre până azi, iar cele turcești sunt apreciate în toată lumea. Beneficiile sunt evidente.

Baia îți poate ridica moralul.

1. Scufundarea în apă caldă determină o stare de bine, iar plăcerea este de durată. Psihologii susțin că baia diminuează depresia și pesimismul deoarece combină izolarea, liniștea și confortul. Senzația seamănă cu cea a copilului în mediul uterin și este foarte confortabilă, astfel că trupul și mintea se relaxează instantaneu.

2. Baia te ajută dormi bine. O baie caldă înainte de culcare crește temperatura corpului, iar la ieșire acesta se răcește mai repede și se stimulează producția de melatonină, care ne pregătește de somn.

3. Baia atenuează durerea musculară. Căldura pune sângele în mișcare și ajută la relaxarea mușchilor. Dacă adăugați sare în apa caldă, veți preveni sau combate inflamația articulațiilor.

4. Baia este bună pentru sănătatea inimii. Băile calde regulate reduc tensiunea arterială și, astfel, riscul de infarct sau accident cerebral scade.

5. Baia arde caloriile. Sigur că nu la fel de mult ca exercițiile fizice, dar băile fierbinți provoacă transpirație și ard la fel de multe calorii ca o plimbare.

6. Baia calmează pielea iritată. O baie caldă cu uleiuri esențiale (cocos, măslin, levănțică) hidratează și vindecă pielea uscată și iritată. În plus, aromaterapia este excelentă pentru a reduce stresul și a ameliora dispoziția.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns