Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Tulburarile menstruale si cauzele lor

Tulburarile menstruale si cauzele lor

Tulburarile menstruale – Toate femeile au avut cel putin o data in viata lor tulburari de menstruatie. Cauzele sunt cele mai diverse si pleaca de la stres pana la afectiuni grave. Ideea este ca niciodata tulburarile menstruale nu trebuie ignorate. mereu exista o cauza pentru care apar si mereu exista o solutie pentru rezolvarea problemelor.

Cauzele absentei menstruatiei

Menstruatia lipseste in perioada sarcinii si a alaptarii. In afara acestor perioade, este vorba de amenoree cand ciclul este absent mai mult de trei luni. Printre cauzele acestei tulburari se numara: hipoplazia uterina (uter prea mic), nereceptivitatea uterului la stimului hormonali, alipirea peretilor uterului, anorexia sau bulimia, stresul, un soc emotional sau psihic, antidepresivele, diabetul insulinodependent netratat, problemele cu glanda tiroida, obezitatea, chiuretajul si prezenta tumorilor sau a chisturilor la nivelul ovarelor.

Cauzele ciclului neregulat

Toate femeile au, cel putin o data in viata, probleme cu regularitatea menstruatiei. Una dintre aceste perioade este adolescenta, deoarece in primii doi ani de menstruatie, ciclul nu este aproape niciodata regulat. Problema reapare la 40-50 de ani, odata cu premenopauza. Daca nu te afli in niciuna dintre aceste situatii si nu ai avut niciodata ciclu regulat, se poate ca acest lucru sa fie determinat de: stres, deficit de progesteron, disfunctionalitatea tiroidei, insuficienta hormonala cauzata de ovare, o tumora, un fibrom sau o infectie.

Cauzele durerilor menstruale mari

Menstruatia insotita de durere lombara si pelviana poarta numele de dismenoree. Durerile sunt provocate de: polipi ai cervixului, inflamatie pelvina, fibromul uterin, stenoza cervixului, chisturile ovariene si endometrioza. De aceea, tratarea dismenorrei presupune tratarea sursei acesteia.

Cauzele ciclului abundent

Aceasta tulburare este cunoscuta sub denumirea de hipermenoree si eeste insotita in multe situatii de menoragie, tulburare care duce la prelungirea perioadei de sangerare la mai mult de 8 zile. Principala cauza a hipermenoreei sunt fluctuatiile hormonale, frecvente in perioada adolecentei, dar si la femeile care se apropie de menopauza. O alta cauza ar putea fi prezenta unui fibrom la nivelul uterului. Daca ciclul abundent e insotit de dureri de cap, vertij si oboseala excesiva, este vorba de anemie. In acest caz, se impune o cura de fier si medicamente. Pe langa tratamentul medicamentos, hipermenoreea poate fi eliminata printr-o interventie chirurgicala, care presupune subtierea mucoasei uterine (endometrul), determinand-o sa sangereze mai putin. Interventia este permisa doar femeilor care nu-si mai doresc copii.

Cauzele sangerarii intre cicluri

E posibil sa fie vorba despre o hemoragie uterina provocata de un alt organ din apropiere, sau de metroragie – sangerare aparuta in afara perioadei de menstruatie. Acesta dereglare poate fi provocata de: sarcina extrauterina, avort, retroversia uterului, dispozitivele intrauternine contraceptive, inflamatii, anexita, cancer de col sau fibrom.

Cauzele balonarii inainte de ciclu

Balonarea este unul dintre simptomele sindromului premenstrual. Se manifesta cu 5-8 zile inainte de ciclu si este insotita si de alte simptome, cu intensitate variabila: dureri de sani si senzatie de greutate a lor, tulburari digestive, dureri de cap si stari de spirit fluctuante. La unele femei, sindromul este insotit si de acnee. Partea buna este ca toate acesta manifestari dispar odata cu menstruatia.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns