Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Setea, cea deseori ignorată

Setea, cea deseori ignorată

apa

„Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic doi litri de apă.“ Așa sună acum avertismentul public difuzat de presa din România. Și pe bună dreptate! Fără apa, lichidul banal, nu putem supraviețui, iar deshidratarea ne afectează sănătatea mai mult decât am putea crede.

Cu toții știm că e bine să bem apă. Auzim tot timpul sfatul medicilor, al nutriționiștilor sau al instructorilor de fitness că hidratarea este esențială pentru funcționare optimă a organismului, și, cu toate astea, mulți dintre noi nu iau în seamă importanța apei în viața noastră. Când suntem bolnavi, preferăm să apelăm la pastile pentru a ne pune din nou pe picioare, în loc să acordăm și bunei hidratări importanța cuvenită.

Apa, esențială pentru organism

Surprinzător sau nu, 55-75% din corpul nostru e apă, iar această apă este crucială în toate funcțiile pe care le au de îndeplinit, zi și noapte, organele. Creierul uman și inima au în componență 73% apă, iar plămânii –83% apă. Apa lubrifiază încheieturile, previne uscarea pielii și, eventual, crăparea ei, caz în care nu și-ar mai îndeplini datoria de protector al corpului uman, iar mușchii pur și simplu nu pot funcționa fără acest lichid miraculos. Ca să înțelegi mai ușor toate aceste lucruri, adu-ți aminte (trebuie să ți se fi întâmplat cândva și ție) când te-ai simțit fără vlagă, amețită și obosită. Excluzând dățile în care ai muncit sau te-ai stresat în exces și eventualele efecte ale unei boli, aceste simptome se fac simțite atunci când ești deshidratat. Atunci scade tensiunea arterială și simți că nu mai ai putere nici măcar să stai în picioare, cu atât mai mult să lucrezi sau să ai grijă de familie, de pildă. Și, că tot veni vorba despre boli, ei bine, hidratarea optimă poate avea un impact pozitiv asupra oricărei probleme medicale avute. De ce? Pentru că fiecare funcție pe care o au organele depinde de apă.

Setea și lipsa ei

Trebuie să recunoștem că majoritatea dintre noi nu beau apă din simplul motiv că nu le este sete. Ceea ce nu înțelegem noi e că ne-am suprimat setea, adică semnalul transmis de corp pentru a fi hidratat. Cum e posibil așa ceva? În primă instanță, corpul ne transmite semnale că are nevoie de apă, dar, ignorat, semnalul dispare în timp. Și face asta pentru a ne conserva energia. Odată ce îi refuzăm apa, corpul înțelege că este în pericol și, pentru a se proteja în astfel de momente de restriște, încetează semnaleze această nevoie pentru a nu consuma și mai mult din rezervele organismului. Deșteaptă treabă, nu? Dar și periculoasă! Pentru că trupul nu trebuie privat de ceva ce îi este vital! Acest proces se numește adaptare neuronală, un fenomen destul de răspândit în societatea modernă și plină de tentații – în care trăim. Am adus vorba despre tentații pentru că, de multe ori, preferăm alte lichide, cu gust mai intens decât apa. Suntem tentați la orice pas de băuturi accesibile ca preț și dulci cu preponderență, care nu fac decât să ne păcălească senzația de sete și să nu ne hidrateze așa cum ar trebui. Cu alte cuvinte, sucurile din comerț sunt o amenințare asupra sănătății nu numai din cauza conținutului mare de zahăr și de alte substanțe dăunătoare, ci și pentru că ne pot priva de aportul atât de important al apei. Un alt dezavantaj al acestei adaptări neuronale este că, odată privat de ceva atât de important ca apa, organismul uman va reține rezerva de apă de care deja dispune tocmai pentru a nu se mai afla iar într-o perioadă de criză. Iar femeile știu prea bine cât de neplăcută și de incomodă este retenția de apă, nu? Iar veștile proaste nu se opresc aici! Conform studiilor efectuate până în prezent, această lipsă de sete pe care o au mulți dintre noi crește pe măsură ce înaintăm în vârstă.       

La polul opus există setea excesivă, care poate indica deshidratare, dar și boli precum diabetul sau anemia. Dacă bei apă și tot ți-e sete – și nu e caniculă și nici nu ai depus un efort fizic semnificativ –, e timpul să-ți faci o programare la medicul de familie. În ceea ce privește deshidratarea, mulți dintre noi nici măcar nu-și dau seama că sunt deshidratați. Doar rezistăm zile întregi fără să bem un pahar cu apă, nu-i așa? Ce-i drept, ne luăm o cantitate de apă și din mâncare (mai ales fructe și legume), însă aportul zilnic de apă trebuie să existe pentru fiecare. Asta, dacă nu vrem să ne simțim vlăguiți aproape tot timpul.

Citește și: Tu bei suficientă apă? Detalii puțin știute despre beneficiile apei

Semne clare că-i musai să bei apă cât mai repede

Nu urinezi. Dacă n-ai fost deloc la baie în timpul zilei e un simptom evident de deshidratare! Chiar dacă nu ți s-a făcut deloc sete toată ziua. În plus, dacă observi o culoare mai închisă a urinei, aceeași nevoie stringentă de apă este prezentă. 

Îți miroase gura. Exceptând, evident, problemele dentare, mirosul neplăcut al gurii poate fi cauzat de lipsa apei în organism. De asemenea, gura uscată indică același lucru. În loc să iei repede o bomboană mentolată, mai bine bea un pahar cu apă!

Ai migrene. Există multe cauze ale durerilor de cap, însă deshidratarea este una dintre cel mai des întâlnite.

Ți s-a uscat pielea. Chiar dacă nu ți-e sete, pielea îți poate spune că ai nevoie urgentă de apă.

Ți-e foame. Ai chef să mănânci ceva bun, să guști puțin din orice îți iese în cale, cu toate că ai mâncat relativ recent. Înainte de a comanda încă o porție de mâncare, bea puțină apă. Nu e deloc neobișnuit să confundăm foamea cu setea.

Te-ai moleșit. Cu toții avem un moment de moleșire în jurul orei 15, când ne încetinim randamentul și poftim deseori la ceva dulce. În loc să-ți ridici glicemia brusc cu dulciuri, bea puțină apă. Vei avea surpriza să constați că efectul e foarte asemănător.

Citește și: Secretele apei

Ce nu știai despre sete

Trupul uman consumă apă prin transpirație, lacrimi, urină și sânge. Totuși, se pare că pierdem apă deși nu transpirăm, urinăm, plângem sau sângerăm. Prin respirație, consumăm o cantitate destul de mare de apă, chiar și în somn. Așadar, putem să ne deshidratăm fără să depunem nici cel mai mic efort, ci doar stând sau odihnindu-ne în somn.

Apa de mare nu ne potolește setea, ci ne grăbește sfârșitul chiar mai repede decât însetarea. Asta, pentru că organismul uman nu poate procesa fluide ce conțin cantități așa de mari de sare. Rinichii filtrează sarea prin urină, dar, dacă există un aport mai mare de sare decât de apă, atunci urina va elimina mai multă apă decât ar fi sănătos.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotarescu
Foto: iStock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns