Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta cu cereale. Plan alimentar si cateva sfaturi

Dieta cu cereale. Plan alimentar si cateva sfaturi

Vorbim despre dieta cu cereale si avem cateva sfaturi si un plan alimentar util pentru a profita de toate avantajele pe care cerealele le au in cadrul unei alimentatii sanatoase si echilibrate.

Orez – LUNI

Lunea – ziua Lunii – e bine sa mananci orez. Creste in apa si e „guvernat” de apa, precum insasi Luna. Boabele de orez regularizeaza functiile organismului care presupun o anume fluiditate, si sunt in mod special eficiente in cazul congestiilor, retentiei de apa in tesuturi datorate dereglarilor circulatorii, hipertensiunii si slabei functii renale.

Orz – MARTI

Martea e dedicata lui Marte, zeul razboiului, iar orzul simbolizeaza tocmai actiuni belicoase. Era cea mai raspandita cereala in Grecia antica, cu a ei cultura fizica si mentala extrem de activa. Orzul contribuie la intarirea ligamentelor, a tesuturilor conexe si discurilor intervertebrale. Calmeaza starile inflamatorii ale mucoasei tractului digestiv. „Hraneste” atat muschii cat si nervii, datorita continutului bogat de zahar si vitamina B1.

Mei – MIERCURI

Miercurea e ziua lui Mercur, zeul vindecator, a carui intermediere intre taramul spiritual si cel material mentine lumea in permanenta miscare. Originar din Africa, meiul se cultiva cu succes in zonele calde ale planetei. Rolul lui in alimentatie e sa „incalzeasca” dieta, pentru a echilibra efectele „reci” ale intelectualismului si subalimentarii – cauzate fie de stres, fie de hrana de proasta calitate (cu efecte negative majore: arteroscleroza, reumatism, cancer). Meiul contine si fluor, util in prevenirea cariilor dentare.

 Secara – JOI

Joia e dedicata lui Jupiter, zeul intelepciunii si expansiunii, iar secara e asociata cu aceste atribute. Creste si la munte, iubeste lumina, aerul si racoarea, rezista la ploi si furtuni. In vechime, era principalul element din hrana popoarelor celtice si slave; azi e recomandata celor foarte activi fizic si copiilor in crestere. E un aliment foarte puternic nutritiv, bogat in potasiu – spre beneficiul ficatului – si intareste inima, plamanii si membrele.

Ovaz – VINERI

Vinerea e guvernata de Venus – zeita a frumusetii, dar si a primaverii, a gradinilor, a vegetatiei! Ovazul ramane verde mult timp pana se coace, astfel absoarbe lumina si caldura soarelui cu respectivele lor calitati formative de proteine si grasimi. Acestea sunt benefice pentru metabolizarea colesterolului, pentru inima si circulatie, ca si pentru prevenirea aterosclerozei.

Porumb – SAMBATA

Sambata – ziua lui Saturn! Originar din Americi, porumbului i se atribuie – la nivel spiritual – o „personalitate” taciturna, aspra si severa, calitati legate de gravitatea terestra. Spre deosebire de alte cereale, e singurul care are stiuleti; prin continutul ridicat de zahar, e cel mai activ in metabolismul muscular, precum si in dietele celor alergici la gluten.

Grau – DUMINICA

Soarele guverneaza ziua de duminica; el armonizeaza fortele planetelor si influenteaza profund graul – cel mai echilibrat dintre cereale. Simbol al hranei de pretutindeni, graul alimenteaza organismul uman in cel mai complex si armonic mod.

De fiecare data cand consumi cerereale este ideal sa alegi formulele integrale ale acestora cu cat mai putin zahar adaugat sau, daca s epoate complet lipsite de sahar. Trebuie sa alegi cerealele care au putina sare si cat mai putine alte adausuri. Cerealele, in dieta cu cereale sunt cu adevarat utile daca sunt consumate in starea lor cat mai naturala.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns